Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Μερικοί δεξιοί, βλέποντας ότι ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, τόσα χρόνια μετά τη δολοφονία του εμπνέει και συσπειρώνει πολύ κόσμο κύρια τη νεολαία, επιχειρούν να τον αποϊδεολογικοποιήσουν και μας λένε ότι ο Τσε ήταν ένας αγωνιστής της ελευθερίας. Έτσι γενικά και αόριστα, θέλοντας να μας υποβάλουν πως ο Τσε Γκεβάρα δεν έχει σχέση με την αριστερά και πως οι αγώνες του δεν είχαν σχέση με τον σοσιαλισμό.
Έτσι και η κιτρινοφυλλάδα (εφημερίδα δήθεν) Μάχη, αγάπησε τον Τσε, τον αγωνιστή της ελευθερίας και τον εμπορευματοποίησε, τον έκανε άγαλμα και τον πωλεί (για ν’ αυξήσει την κυκλοφορία της) και μαζί δίνει την ομιλία του στη γενική συνέλευση τουΟΗΕ (δεν λένε όμως πως την ομιλία αυτή την έκανε ως υπουργός της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ κυβέρνησης της Κούβας). Αυτή την ομιλία την διάβασαν άραγε; Εκτός και αν την διαμόρφωσαν έτσι που να τους βολεύει. Γιατί αν την διάβαζαν θα καταλάβαιναν αν γνωρίζουν δυό πράγματα από ιδεολογίες, που είμαι σίγουρος πως δεν γνωρίζουν, ότι ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα δεν ήταν ένας αγωνιστής της ελευθερίας γενικά και αόριστα, αλλά ένας αγωνιστής της Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Ένας αγωνιστής της ελευθέρωσης του κόσμου από τα δεσμά του άδικου κεφαλαιοκρατικού συστήματος και της αντικατάστασης του από τον Σοσιαλισμό.
Γνωρίζουν άραγε την ιστορία του Τσε; Γνωρίζουν τον ηγετικό του ρόλο στην επανάσταση της Κούβας και πως δολοφονήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες του (ελεύθερου κόσμου) των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, διότι ξεσήκωνε τους λαούς της Λατινικής Αμερικής για να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους;
Και μιλά η Μάχη για τον αγωνιστή της ελευθερίας ποιοι; Αυτοί που κατέλυσαν την δημοκρατία σε συνεργασία με τους δικτάτορες της Ελλάδας για να φέρουν την Τουρκία στην Κύπρο.
Η προσπάθεια τους όμως είναι να χάσει ο Τσε ως σύμβολο το νόημα που έχει  για την αριστερά και τα μηνύματα που στέλνει. Να πάψει να είναι σύμβολο συσπείρωσης της αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: