Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Ιδεολογική επιμόρφωση!

Ποια πορεία είναι εφικτή και δίνει ελπίδα στο λαό και ποια ανέφιχτη και διαιωνίζει τη φτώχια του λαού την υποτέλεια και την κυριαρχία των πολυεθνικών εταιριών;


Από τον σημερινό Ριζοσπάστη:Την πρόταση του ΚΚΕ μπροστά στην εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιούνη παρουσίασε, χτες, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Στην εισηγητική της ομιλία τόνισε:
«Το δίλημμα "ευρώ ή δραχμή" που θέτει η ΝΔ ή το δίλημμα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ "μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ" είναι και πλαστό και αποπροσανατολιστικό. Δεν απαντά στους πραγματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο λαός, οι λαοί της Ευρώπης από την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρωζώνη και ενώ αδύναμος κρίκος δεν είναι μόνο ή κυρίως η Ελλάδα αλλά η Ισπανία και η Ιταλία, καθώς θα μεγαλώνει η απόσταση από τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Το ερώτημα είναι πώς θα βρεθεί ο λαός την επόμενη μέρα
Το πραγματικό δίλημμα είναι:
  • Αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος ή εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων;
Σε κανέναν δεν αρέσει ο ρόλος της Κασσάνδρας, όμως εμείς οι κομμουνιστές είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε την αλήθεια στο λαό, ώστε να προετοιμασθεί και να οργανώσει την αντεπίθεσή του, με σχέδιο, με πρόγραμμα ρήξης και ανατροπής. Η κινδυνολογία της ΝΔ και η άνευ προηγουμένου τυχοδιωκτική εφησύχαση που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν το λαό σε παραίτηση και αφοπλισμό. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος και αυτόν τον κίνδυνο θέλει να αποτρέψει το ΚΚΕ, τόσο στην κάλπη όσο και την άλλη μέρα, τους επόμενους μήνες που έρχονται.
Η Αλέκα Παπαρήγα στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Λέμε ξεκάθαρα στο λαό ότι όποια κυβέρνηση και αν σχηματισθεί μετά τις εκλογές, όχι μόνο δεν πρόκειται να ανακόψει την επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων, αλλά θα κλιμακώσει την επίθεση στο εισόδημα και στα δικαιώματα της πλειοψηφίας των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, με άλλοθι ορισμένα ψίχουλα σε ομάδες ακραίας φτώχειας, που και αυτά θα εξανεμισθούν απ' τις γενικότερες συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.
Καμία κυβέρνηση, ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οικουμενική ή και συνεργασίας με γειτονικές ή συγγενικές δυνάμεις, δεν πρόκειται να σώσει το λαό από τα βάσανα μιας ελεγχόμενης ή μη ελεγχόμενης πτώχευσης. Ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα δικά του χέρια, στο χώρο δουλειάς και στη γειτονιά, αν δε θέλει να μετατραπεί σε παθητικό μοιρολάτρη, με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο.
Αυτό θα είναι πισωγύρισμα, θα σημάνει ήττα που θα είναι προσωρινή μόνο εφόσον γρήγορα το εργατικό και λαϊκό κίνημα ανασυγκροτηθεί.
Η αντεπίθεση είναι μονόδρομος, η ευθύνη του ΚΚΕ ακόμα πιο μεγάλη.
Αυτό το ΚΚΕ, που παίζει τον πρωτοπόρο ρόλο του, πάντα όρθιο και πιο δυνατό, χρειάζεται ο λαός, και το χρειάζεται τώρα, άμεσα, όχι αργότερα γιατί αύριο θα είναι αργά αν επικρατήσουν οι αυταπάτες που αφοπλίζουν το λαϊκό κίνημα.
Οι αγώνες που έγιναν τα προηγούμενα 3 χρόνια ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, στην πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ήταν σημαντικό βήμα, όμως ήταν πίσω από τις ανάγκες.
Δεν πρέπει να πάνε χαμένοι.
Στις εκλογές της 6ης Μάη φάνηκε ισχυρή η τάση αυτοί οι αγώνες να εξαργυρωθούν στην ενίσχυση μιας νέας πολιτικής αυταπάτης, στην αναβίωση της ψευδαίσθησης ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος χωρίς σύγκρουση με την πολιτική και οικονομική κυριαρχία των μονοπωλίων και την ΕΕ.
Η σωτηρία για το λαό προϋποθέτει να σηκώσει το ανάστημά του, να σταθεί με περηφάνια απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση, όχι σαν ζήτουλας, να γράψει στις σημαίες της πάλης του τη διεκδίκηση των σύγχρονων ρεαλιστικών κοινωνικών αναγκών που ανταποκρίνονται στον πλούτο που παράγεται. Τίποτα λιγότερο απ' αυτό.
Προϋπόθεση για την αντεπίθεση την επόμενη μέρα είναι:
  • Η οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Η σύγκρουση πρόσωπο με πρόσωπο με τον κεφαλαιοκράτη, στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο μεγάλο κατάστημα.
  • Η προώθηση της λαϊκής συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη, τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες.
  • Η προετοιμασία του λαού για την αντιμετώπιση όλων των ενδεχομένων και πρώτα απ' όλα του ενδεχόμενου της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, για να παρθούν όλα αυτά τα μέτρα που χρειάζονται ώστε ο λαός να σταθεί όρθιος, να αντιμετωπίσει στην πράξη τη μαζική πτώχευση και εξαθλίωση.
  • Είναι η δραστική αλλαγή συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, η αποπομπή μέσα από μαζικές διαδικασίες των εργοδοτικών και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που αποτελούν στηρίγματα της αντιλαϊκής πολιτικής.
Τις τελευταίες μέρες ο λαός βομβαρδίζεται απ' τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων που υπόσχονται ανακούφιση μετά τις εκλογές και φιλολαϊκή διέξοδο σε ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Παρά τις επιμέρους διαφορές τους, οι οποίες εκτός των άλλων είναι απαραίτητες για να στηθεί το σκηνικό του νέου διπολισμού, βλέπουμε ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι θα παραλάβουν "καμένη γη", θα αποφύγουν τις μονομερείς συγκρούσεις με την ΕΕ και ότι θα απαιτηθεί υπομονή και θυσίες του λαού για να έρθει αργότερα η έξοδος απ' το τούνελ. Προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα συνεχούς μείωσης των λαϊκών προσδοκιών και των απαιτήσεων, να πείσουν το λαό πως το μόνο που μπορεί να επιλέξει είναι τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη νέα σφαγή των δικαιωμάτων του, να διαλέξει το δήθεν "μικρότερο κακό".
Η λογική του "μικρότερου κακού" είναι δοκιμασμένη, τελικά βρήκε το λαό σε μικρότερη σχετικά ετοιμότητα μόλις αντιμετωπίσαμε τον εφιάλτη της εξαθλίωσης του λαού, της βαθιάς κρίσης και της υπερχρέωσης του κράτους.
Οποια κυβέρνηση και αν σχηματισθεί, ανεξάρτητα από τα συνθήματά της, τελικά θα συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της ΕΕ και τις κατευθύνσεις των μονοπωλίων, που απαιτούν:
-- Φθηνότερη εργατική δύναμη, ανάπτυξη με λιτότητα, για να μπορέσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της ΕΕ να ανταγωνισθούν ομίλους της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας, με τους μισθούς πείνας.
-- Δημοσιονομική σταθερότητα σε βάρος του λαού, συγκράτηση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος κάθε κράτους - μέλους για να θωρακισθεί το ευρώ, χωρίς να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Ο νέος άνεμος Ολάντ - Ομπάμα σημαίνει νέα κρατικά πακέτα υπέρ των μονοπωλίων και νέα χρέη που θα πληρώσει ο λαός.
-- Ελεύθερη κίνηση κεφαλαίου σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, μέσω της οποίας ελέγχει σήμερα, για παράδειγμα, η "Ντόιτσε Τέλεκομ" τον ΟΤΕ και η "Χόχτιφ" το Αεροδρόμιο των Σπάτων ("Ελ. Βενιζέλος").
-- Κοινοτικές ποσοστώσεις και δεσμεύσεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον της εγχώριας αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, π.χ., οι ποσοστώσεις για τη ζάχαρη και το γάλα. Θα επανέλθουμε αναλυτικότερα στη συνέχεια στο μεγάλο ζήτημα των δεσμεύσεων της ΕΕ.
-- Αυτές τις μέρες ξεκίνησε μια συζήτηση που πατάει σε απόψεις που είχαν εκφραστεί στο παρελθόν και έμειναν ανοιχτές, για ριζικές αλλαγές στην ΕΕ με βασικό σημείο που θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιούνη, για τη δημιουργία μιας κεντρικής εξουσίας που θα διαχειρίζεται τα οικονομικά της Ευρωζώνης και η παραχώρηση περισσότερων εξουσιών από αυτές που ήδη έχει η Κομισιόν, στην Ευρωβουλή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Το σχέδιο περιλαμβάνει την ενίσχυση των εξουσιών έναντι της κατάρτισης των εθνικών προϋπολογισμών, τη δημιουργία πανευρωπαϊκής αρχής για τις τράπεζες με πρωτόγνωρες εξουσίες, την εναρμόνιση των εθνικών φορολογικών πολιτικών, την εναρμόνιση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής για την ασφάλεια της Ευρώπης, την εναρμόνιση στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Δύο τα ενδεχόμενα
Σε μια περίοδο που το μέλλον της σημερινής Ευρωζώνης είναι αβέβαιο, ανεξάρτητα απ' τις θυσίες του ελληνικού λαού, η επόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει δύο ενδεχόμενα:
α) Της επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης εντός Ευρωζώνης, με τους πιστωτές, που οδηγεί σε νέο "κούρεμα" αλλά και νέο σκληρό μνημόνιο. Δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση χωρίς μνημόνιο μέτρων που εξειδικεύουν τις στρατηγικές αντιλαϊκές κατευθύνσεις της σημερινής ΕΕ, δηλαδή της υπαρκτής ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας και όχι των φαντασιώσεων της "Ευρώπης των εργαζομένων", με τις οποίες εξαπατά ο ΣΥΡΙΖΑ.
β) Την ώθηση σε έξοδο απ' την Ευρωζώνη με ανοιχτό το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης κρατικής χρεοκοπίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη υπάρχει μερική εσωτερική στάση πληρωμών του Δημοσίου σε σχέση με σειρά υποχρεώσεων, καθώς και την κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ούτε η κινδυνολογία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ούτε ο εφησυχασμός του ΣΥΡΙΖΑ, που προβάλλει τη διαπραγματευτική του ικανότητα και το νέο γαλλικό αέρα του Ολάντ, μπορούν να κρύψουν την προοπτική επιδείνωσης της ζωής του λαού σε συνθήκες βαθιάς κρίσης. Η στάση του Ολάντ απέναντι στον ελληνικό λαό για την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις προς την ΕΕ είναι διδακτική.
Τελευταία ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται και την αμερικανική πολιτική του Προέδρου Ομπάμα. Μια απλή ματιά στην έκρηξη της ανεργίας και της φτώχειας στις ΗΠΑ, που προκαλεί τη θολή λαϊκή διαμαρτυρία, αρκεί για να βγάλει κανείς συμπεράσματα. Προκαλεί όμως εντύπωση η προβολή της "αντιγερμανικής" ρητορικής του απ' τα μεγάλα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, η οποία συνοδεύεται από έλλειψη κατηγορηματικής δέσμευσης ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας κατά της Συρίας και του Ιράν στο κυβερνητικό πρόγραμμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενα πρόγραμμα που δε θέτει επίσης σαν σαφείς κυβερνητικούς στόχους την κατάργηση της στρατηγικής συμφωνίας με το Ισραήλ και την έξοδο από το ΝΑΤΟ.
Το ΚΚΕ αντιπαραθέτει και υποστηρίζει
Απέναντι στη λογική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ μετεκλογικά θα συνεχίσει και θα εξειδικεύσει τη γραμμή πάλης, που περιέχει ριζοσπαστικούς στόχους, όπως:
1. Καταγγελία δανειακής σύμβασης - μνημονίου.
2. Πλήρης - σταθερή εργασία.
3. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια, αποκλειστικά δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση.
4. Φορολογία διανεμόμενων και αδιανέμητων κερδών με 45%, κατάργηση αφορολόγητων αποθεματικών και του ειδικού καθεστώτος των εφοπλιστών, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου για εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή.
Δεν πρόκειται να ανακουφίσουν το λαό οι δήθεν "άμεσες" λύσεις που προτείνουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην περίπτωση της ΝΔ οι νέες θυσίες είναι ολοφάνερες. Για παράδειγμα:
1. Μεταμφιέζει το γνωστό χαράτσι μέσω της ΔΕΗ σε Ενιαίο Τέλος Ακινήτων επιβαρύνοντας άδικα εξίσου τον μικροϊδιοκτήτη με τον κάτοχο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
2. Προβλέπει νέα μείωση της φορολογίας των μονοπωλιακών ομίλων με συντελεστή στο 15% των κερδών, την ώρα που προωθεί την περικοπή 11,7 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014 με παράταση 3 χρόνια για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα.
3. Προτείνει παράταση του επιδόματος ανεργίας σε 2 χρόνια, όταν ο ΣΕΒ προτείνει 3 γνωρίζοντας την έκρηξη της εξαθλίωσης που έρχεται.
Το βασικό προπαγανδιστικό όπλο της ΝΔ, όπως και του ΠΑΣΟΚ, είναι η κινδυνολογία αφού δεν μπορούν να κρύψουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής τους.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν βάζει φρένο στην επιδείνωση
  • Με το πάγωμα σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες που προτείνει δεν στοχεύει σε καμιά ανάκτηση των τεράστιων απωλειών των προηγούμενων χρόνων.
Παγωμένοι λοιπόν οι ήδη "πετσοκομμένοι" μισθοί - συντάξεις, με την ακρίβεια να καλπάζει, τις δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές να παραμένουν για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού.
Δεν προτείνει σαφή κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, και επιτρέπει να συνεχίζεται η αιμορραγία στις δαπάνες της λαϊκής οικογένειας για Παιδεία, Υγεία, κάλυψη αναγκών. Την ίδια στιγμή μειώνει μόνο την έμμεση φορολογία των μονοπωλιακών ομίλων στον τουρισμό και στηρίζει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η μεσοπρόθεσμη αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ σε σταδιακή αποκατάσταση μισθών που εξαρτάται από τους ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δεν δεσμεύεται ούτε για αποκατάσταση στο επίπεδο του 2009.
  • Είναι σκοπίμως ομιχλώδης η θέση του για φορολογική επιβάρυνση των πλουσιότερων και ελάφρυνση των φτωχότερων.
Οι μεγαλομέτοχοι τοποθετούν σημαντικά κεφάλαια σε οφ σορ και σε διεθνείς επενδυτικούς ομίλους. Επομένως, δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτοτελώς μια πρόταση φορολογικής μεταρρύθμισης χωρίς γενικότερη γραμμή ρήξης και ανατροπής.
  • Είναι επίσης ανεφάρμοστη η θέση του για το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων στρατηγικής σημασίας και η επαναφορά στο κράτος ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας.
Στη σημερινή ΕΕ της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίου σημαίνει λειτουργία κάποιων κρατικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της "απελευθερωμένης" αγοράς, που θα ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους και θα ληστεύουν τη λαϊκή οικογένεια - πελάτη, με απανωτές αυξήσεις, όπως η σημερινή ΔΕΗ ΑΕ, ώστε να παραμείνουν κερδοφόρες. Σημαίνει κρατικοποίηση ζημιών των μεγαλομετόχων στις τράπεζες για να ετοιμασθεί ο δρόμος μιας μελλοντικής ιδιωτικοποίησης με ικανοποιητικά κέρδη για τους ομίλους. Ο λαός γνωρίζει. Δεν υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση από τράπεζες στις οποίες δεσπόζει το κράτος, όπως η Αγροτική, ή παλαιότερα η Εθνική.
  • Οι διακηρύξεις για παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας δεν ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της χώρας και στην ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών, ούτε περιορίζουν την εισαγωγική εξάρτηση, αφού υπάρχουν οι κοινοτικές δεσμεύσεις και ποσοστώσεις στην αγροτική και βιομηχανική παραγωγή, όταν γενικότερα σκοπός της επένδυσης παραμένει το καπιταλιστικό κέρδος και όχι οι λαϊκές ανάγκες. Στην ουσία, πίσω απ' αυτές τις διακηρύξεις κρύβεται η ομολογία στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων που περιέχει η κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει αποδεκτή από την άρχουσα τάξη.
Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν καπιταλιστική ανάπτυξη με λιτότητα και νέες θυσίες, με αιχμή μάλιστα τη χρηματοδότηση της δανειακής σύμβασης, της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του ΕΣΠΑ.
  • Χρηματοδότηση απ' το ΕΣΠΑ σημαίνει νέα κοινοτικά και κρατικά πακέτα στους μονοπωλιακούς ομίλους, προσωρινή απασχόληση με μισθούς πείνας μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στον τομέα της "κοινωνικής οικονομίας", συμβάσεις παραχώρησης και Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για να κερδίζουν διπλά και τριπλά τα μονοπώλια απ' τα μεγάλα έργα. Χρηματοδότηση που δεν εξηγεί επίσης πώς θα συνεχισθεί απρόσκοπτα αν επαναδιαπραγματευτεί σκληρά και συγκρουστεί με τις επιλογές της ΕΕ, όπως υποκριτικά διακηρύσσουν στελέχη του.
  • Στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση κινούνται και οι "προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ δημόσιου τομέα και ιδιωτικών επιχειρήσεων".
Ποια είναι η εξουσία και η κυβέρνηση που χρειάζεται ο λαός
Η νίκη του λαού, η λαϊκή κυριαρχία προϋποθέτει αυτός να έχει στα χέρια του τον πλούτο που παράγει, αυτός να πάρει την εξουσία.
  • Αυτό σημαίνει η εργατική τάξη να κάνει κουμάντο εκεί που παράγεται ο πλούτος, σημαίνει να έχει ανατραπεί ο υπέρτατος νόμος που είναι πάνω από οποιονδήποτε νόμο ψηφιστεί στη Βουλή, αυτός του κέρδους για το κεφάλαιο.
  • Αυτό σημαίνει εξουσία που θα ασκείται μέσω της οργάνωσης των εργαζομένων πρώτα απ' όλα στους τόπους δουλειάς. Η συμμετοχή σε αυτή την οργάνωση θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή των εργαζομένων, του λαού στη διεύθυνση της παραγωγής, στη διακυβέρνηση και τον έλεγχο. Στις αποφάσεις και στην υλοποίησή τους. Στην ανάδειξη λαϊκών αντιπροσώπων σε όλες τις βαθμίδες της εξουσίας.
  • Αυτό σημαίνει ότι θα αξιοποιηθεί άμεσα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών ο τεράστιος πλούτος που παράγεται ήδη σ' αυτή τη χώρα και σήμερα μεταφράζεται σε κέρδη στο χρηματιστήριο, καταθέσεις στην Ελβετία, επενδύσεις στα Βαλκάνια και στο Λονδίνο, νέα πλοία που ναυπηγούνται στην Κίνα.
  • Αυτό σημαίνει ότι θα απελευθερωθούν οι αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας, που είναι πλούσια σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, ενεργειακές πηγές, ορυκτό πλούτο, που έχει τη βάση για μεγαλύτερη αγροτική και βιομηχανική παραγωγή.
  • Αυτό σημαίνει επίσης όργανα αντιπροσωπευτικά που δε θα αποτελούνται από επαγγελματίες βουλευτές, αλλά από εκπροσώπους των εργατών αιρετούς και ανακλητούς, χωρίς κανένα υλικό προνόμιο γι' αυτή τη συμμετοχή τους.
  • Αυτό σημαίνει στρατός και δυνάμεις ασφαλείας και περιφρούρησης της λαϊκής εξουσίας υποταγμένες στα εργατικά - λαϊκά όργανα. Ο φιλολαϊκός προσανατολισμός αυτών των δυνάμεων εξασφαλίζεται στην πλήρη ενσωμάτωσή τους στους σκοπούς και στόχους της λαϊκής εξουσίας.
  • Σημαίνει εξουσία και διακυβέρνηση αποδεσμευμένη από τις συνθήκες και τους σχεδιασμούς όλων των διεθνών ιμπεριαλιστικών διακρατικών συμμαχιών και διεθνών συμβάσεων, την ΕΕ, τους στρατιωτικούς σχηματισμούς, το ΝΑΤΟ.
  • Στη διακυβέρνηση αυτής της λαϊκής εξουσίας το ΚΚΕ θα έχει αποφασιστικό και τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Αυτή την πρόταση διακυβέρνησης και εξουσίας προβάλλει το ΚΚΕ στο λαό. Δεν είναι πρόταση για τη "δευτέρα παρουσία".
Για τη δευτέρα παρουσία είναι η αντίληψη ότι το κράτος των μονοπωλίων, του κεφαλαίου εκδημοκρατίζεται και γίνεται φιλολαϊκό.
Η λαϊκότητα ή αντιλαϊκότητα του κράτους δεν καθορίζεται από την αναποτελεσματικότητα ή κακή λειτουργία των θεσμών του, αλλά από το γεγονός ότι εκφράζει την πολιτική κυριαρχία του κεφαλαίου που στηρίζεται στην οικονομική του δύναμη, δηλαδή από το γεγονός ότι τα μονοπώλια κατέχουν τα κλειδιά της οικονομίας, είναι ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγεται. Οι σημαντικές αποφάσεις παίρνονται αλλού, στα γραφεία των μονοπωλιακών ομίλων, των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των διαφόρων αστικών επιτελείων. Το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου τις υλοποιεί.
Η αντιλαϊκότητα του κράτους προκύπτει και από τις δεσμεύσεις από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, για τη λειτουργία των κρατικών μηχανισμών, του στρατού, των μηχανισμών καταστολής (Ευρωαστυνομία, τα Αμυντικά Δόγματα).
Είναι απάτη να μιλάς για αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής όταν αυτή πηγάζει από τη σχέση του πολιτικού προσωπικού και των μηχανισμών του κράτους με τους μονοπωλιακούς ομίλους που υπηρετούν.
Είναι απάτη ότι η "μεταμφίεση" των δυνάμεων καταστολής θα αλλάξει το περιεχόμενό τους, ότι αυτό που λείπει από ορισμένους αντιλαϊκούς μηχανισμούς όπως η ΕΥΠ είναι ο διακομματικός κοινοβουλευτικός έλεγχος.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει ούτε στιγμή να παραπλανηθούν από την αναβίωση του παλιού και απατηλού συνθήματος "Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία"...
Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, που λέει καθαρά ότι την επόμενη μέρα των εκλογών θα βρεθεί στο δρόμο της οργάνωσης της λαϊκής αντεπίθεσης, της ισχυροποίησης του εργατικού κινήματος και της λαϊκής συμμαχίας στην προοπτική για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία, είναι που θα κρίνει τη θέση στην οποία θα βρεθεί ο λαός την επόμενη μέρα».
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Οι εξελίξεις στην ΕΕ και στην Ελλάδα, απόρροια της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης που οξύνεται, η σχέση του μνημόνιου και των αντιλαϊκών μέτρων με την κρίση και τη συνολική στρατηγική της ΕΕ, η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ για λαϊκή εξουσία και οικονομία και άλλα ζητήματα της τρέχουσας προεκλογικής επικαιρότητας απασχόλησαν τη συζήτηση που είχε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με τους δημοσιογράφους, την οποία παρουσιάζει ο «Ριζοσπάστης».
Δυνατό ΚΚΕ για να τα βγάλει πέρα ο λαός
-- Το ΚΚΕ σταθερά βάζει στις ομιλίες σας, στις θέσεις, το ανοιχτό ενδεχόμενο πολέμου στη Συρία και στο Ιράν και το συνδέετε και με οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα και με ένα διεθνές παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή. Από τη στιγμή που βάζετε και το θέμα της αναγκαιότητας της λαϊκής εξουσίας, πώς μπορεί να θωρακίσει την Ελλάδα απέναντι σε παιχνίδι μεγάλο και επικίνδυνο;
-- Μα η λαϊκή εξουσία δεν θα μετέχει στη διανομή των αγορών. Για παράδειγμα, η στρατιωτική συμφωνία που έχει κάνει η Ελλάδα με το Ισραήλ αναμφισβήτητα εκθέτει και τον ελληνικό λαό απέναντι σε κινδύνους, βεβαίως και τον ισραηλινό λαό και έχει σχέση με την μάχη των πετρελαίων των αγωγών και όχι μόνο. Οταν δεν παίρνεις μέρος στο παιχνίδι, πώς... Η συμμετοχή σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι αυτή που δημιουργεί κινδύνους. Κατ' αρχήν, δεν πρέπει να συμμετάσχεις σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Δεν πρέπει να δίνει το έδαφός της για τον ανεφοδιασμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Η Ελλάδα είναι μπλεγμένη 100% σε μία περιοχή μάλιστα, που δεν είναι οι παραδοσιακοί ανταγωνιστές, έχουν προστεθεί και άλλοι, Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Βραζιλία. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Δεν παίρνεις μέρος, δεν έχεις καμία βλέψη έξω από τα σύνορά σου. Ελέγχεις το δικό σου χώρο. Γιατί έτσι εμπλέκεται η Ελλάδα, παίρνοντας μέρος είτε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είτε στη στήριξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου, είτε σε άλλα οικονομικά μέτρα στρατιωτικά κλπ.

Είδατε τώρα με το Ιράν; Το Ιράν έκοψε τον ανεφοδιασμό σε πετρέλαιο στην Ελλάδα. Δηλαδή, τι έχει να χωρίσει η Ελλάδα με το Ιράν; Απολύτως τίποτα, ανεξαρτήτως της γνώμης που μπορεί να έχουμε για το πολιτικό σύστημα εκεί ή για το κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να έχουμε και εχθρούς. Στη Λιβύη ο εμφύλιος συνεχίζεται. Στην Αίγυπτο - αυτή η «Ανοιξη» αποδείχθηκε πόσο «Ανοιξη» ήταν - τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Η Ελλάδα είναι μπλεγμένη παντού και ως μέλος της ΕΕ και ως μέλος του ΝΑΤΟ. Η βάση της Σούδας πρέπει να κλείσει. Θα μου πεις, τεχνικά μπορεί να κλείσει; Οταν πολιτικά πεις τέρμα, δεν μπορεί να έρχονται τα αεροπλανοφόρα τα αμερικανικά ή ο στόλος για ανεφοδιασμό, είναι μια πολιτική θέση, ανεξάρτητα αν τεχνικά μπορείς να τα λύσεις όλα.
Το δίλημμα των εκλογών είναι η άλλη μέρα
Να επισημάνω μόνο το εξής: Το ΚΚΕ παρακολουθεί - βεβαίως την κύρια ευθύνη την έχουμε στην Ελλάδα - αλλά παρακολουθούμε τις εξελίξεις και κυρίως στο πεδίο της οικονομίας. Δεν περιοριζόμαστε μόνο στις δηλώσεις των διάφορων πρωθυπουργών κλπ., αλλά τα παρακολουθούμε πολύ καλά. Και αυτό που βάζουμε, ότι η Ελλάδα θα μπει σε νέες περιπέτειες και θα είναι πιο βαριές εξαιτίας της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στην ΕΕ, αυτό δεν το βάζουμε έτσι για προεκλογικούς λόγους. Αλλωστε το έχουμε πει και σε ανύποπτο χρόνο από τις εκλογές.
Κι όμως, αυτή τη στιγμή ένας λαός καλείται να πάει στην κάλπη χωρίς κανείς να τον έχει προετοιμάσει γι' αυτό που έρχεται. Τον προετοιμάζουν να φοβάται, τον προετοιμάζουν να είναι ήσυχος, δεν τον προετοιμάζουν γι' αυτό που έρχεται. Κι επειδή ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ πρόκειται να του λύσει τα προβλήματα, θα έχουμε πολιτική αστάθεια. Αν η κρίση βαθύνει, τι φαντάζεστε τώρα, μπορεί μια κυβέρνηση να σταθεί; Και το κενό ή τα όποια προβλήματα της πολιτικής αστάθειας, αν ο λαός δεν τα λύσει με τη δική του αντεπίθεση, τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα.

Και από εκεί προκύπτει: Χωρίς δυνατό ΚΚΕ ο λαός μπορεί να τα βγάλει πέρα; Προσέξτε, δεν λέμε ότι εμείς πατάμε κουμπιά και βγαίνει ο λαός στους δρόμους. Αλλά χωρίς πολιτική προετοιμασία και μόνο η πολιτική προετοιμασία που κάναμε, συν η πρακτική μέσα στη δράση, με ένα αδυνατισμένο ΚΚΕ μπορεί ο λαός να αντιμετωπίσει αυτά που έρχονται; Δεν θέλουμε να αιφνιδιαστεί ο λαός γιατί αιφνιδιασμένος θα χάσει πολλά.
Με αυτή την έννοια το δίλημμα των εκλογών είναι η άλλη μέρα. Και το ΚΚΕ ξέρει στις δύσκολες στιγμές να τα βγάζει πέρα, γιατί και έχει εμπιστοσύνη στο λαό και μπορεί να εμπνεύσει το λαό. Γιατί διαφορετικά, όπως είπαμε και στην αρχή, ο λαός θα νιώσει ήττα που μπορεί να κρατήσει λίγο, μπορεί να κρατήσει και περισσότερο. Και ο ΣΥΡΙΖΑ τότε θα του λέει «αντίο», και η ΝΔ. Δεν πρόκειται να τα βγάλουν πέρα. Μιας χρήσης θα γίνουν αν η χρεοκοπία είναι πιο γρήγορη.
Επιβεβαιώνονται οι θέσεις του Κόμματος για την ΕΕ
-- Κάνατε λόγο στη σημερινή σας εισήγηση για τους πραγματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ευρώπης. Μιλήσατε για αδύναμο κρίκο ότι δεν είναι μόνο η χώρα μας, αλλά και η Ισπανία και η Ιταλία. Τίθεται το ερώτημα, για τη γνωστή σας θέση, για την ανάγκη εξόδου της χώρας μας από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, με τη σημερινή σας τοποθέτηση περί λαών της Ευρώπης, έχουμε να κάνουμε με μία μετατόπιση και υιοθετείτε πλέον μια πιο φιλοευρωπαϊκή στάση;
-- Μα καταρχήν, αυτό που περιγράφουμε είναι η αντικειμενική πορεία που μπορούν να πάρουν τα πράγματα. Διότι η οικονομία της Ισπανίας και της Ιταλίας έχει άλλο ρόλο μέσα στην Ευρώπη, απ' ό,τι έχει της Ελλάδας. Αν ήταν η κρίση μόνο στην Ελλάδα, δε θα κάναμε αυτές τις προβλέψεις. Και στο κάτω - κάτω, δεν είναι μόνο δικές μας προβλέψεις και δεν είναι όλα ψέματα για να τρομάξουν τον ελληνικό λαό. Βεβαίως χρησιμοποιούνται και για τρόμο του ελληνικού λαού, αλλά είναι μία πραγματικότητα.
Δεν καταλαβαίνω τώρα πού εγκαταλείψαμε τη θέση. Ισα - ίσα λέμε ότι η αποδέσμευση για τα λαϊκά κινήματα πρέπει να είναι άμεσο αίτημα. Δεν αντιμετωπίζονται τα λαϊκά προβλήματα μέσα στην ΕΕ. Από το κακό στο χειρότερο πάνε όλοι οι λαοί. Δεν κατάλαβα να έχουμε εγκαταλείψει, εμείς είμαστε φιλοευρωπαίοι όσον αφορά τους λαούς. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε και ένα άλλο πράγμα: Η Ευρωπαϊκή Ενωση δε θα γίνει Ευρώπη των εργαζομένων, παλεύοντας μέσα στα όργανα της ΕΕ και υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί μία χώρα να βγει από την ΕΕ γιατί θα καταστραφεί. Πώς θα γίνει αυτή η Ευρώπη των εργαζομένων, όταν λες ότι η αποδέσμευση είναι λάθος αίτημα και πρέπει να είμαστε μέσα στην ΕΕ;
Με αυτή την έννοια, καθόλου δεν αλλάζουμε θέση. Ισα - ίσα επιβεβαιώνεται ακόμα περισσότερο η θέση μας. Και μπορώ να πω και πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι θα μπορούσε κανείς να προβλέψει. Μέσα σε λίγα χρόνια, όλος αυτός ο μύθος έχει ξεμπροστιαστεί στα μάτια των λαών. Και γι' αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ή της ΝΔ, αλλά ας πάρουμε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που «αντιστέκεται» και θα τα καταργήσει όλα, από τη στιγμή που δεν αμφισβητεί την ΕΕ δεν μπορεί ούτε να διαπραγματευτεί. Αμφισβητώντας κάτι, μπορείς να επιβάλεις έναν άλλο συσχετισμό μέσα στο λαό.
Να σας πω και κάτι: Σε 15 - 20 μέρες μετά τις εκλογές, μειώθηκε το ποσοστό του ελληνικού λαού, έτσι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, που ήταν ριζικά αντίθετο και ήταν υπέρ της αποδέσμευσης. Υπήρχε ένα 25% - να δεχτώ ότι αυτό το 25% δεν ήταν 100% ευθυγραμμισμένο με το Κόμμα σε όλα τα ζητήματα, σε σχέση με το θέμα της εξουσίας - αλλά υπήρχε ένα 25% και έχει φτάσει 12%. Ποιος αλλοίωσε αυτό το ποσοστό; Αυτή είναι, λοιπόν, η μεγάλη νίκη της 6ης του Μάη; Ενα βήμα έκανε προς τα μπρος ο λαός και τώρα θα πάμε στις 17 Ιούνη και κινδυνεύει να κάνει 10 πίσω.
Οταν ο ελληνικός λαός βγει με ένα τέτοιο ποσοστό «πάση θυσία μέσα στην ΕΕ γιατί καταστρεφόμαστε», για να δείτε λοιπόν πώς μπορεί να αλλοιωθεί η λαϊκή συνείδηση, έστω κι αν μετατοπίζεται σε ένα κόμμα που εμφανίζεται αριστερό και ριζοσπαστικό. Αυτή είναι η ζημιά που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ζημιά τέτοια που δε θα μπορούσε να την κάνει η ΝΔ, γιατί βεβαίως και δικαιολογημένα δεν έχει κανένα κύρος.
Η κρίση έφερε το μνημόνιο, όχι το αντίστροφο
-- Βασικός σας στόχος είναι η καταγγελία του μνημονίου, σ' αυτό συμφωνείτε με τα άλλα αντιμνημονιακά κόμματα και δεύτερος στόχος σας η αποδέσμευση απ' την ΕΕ και είπατε ότι η καταγγελία του μνημονίου μπορεί να οδηγήσει σε έξωση της Ελλάδας απ' την ΕΕ. Στη βάση αυτών θα στηρίζατε μια κυβέρνηση για την καταγγελία του μνημονίου;
-- Το μνημόνιο είναι ένας κρίκος σε μια ολόκληρη αλυσίδα και με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε σοβαρές διαφωνίες. Π.χ. λέει ότι το μνημόνιο έφερε την ύφεση. Η κρίση έφερε το μνημόνιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα καταγγείλουμε το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση και όλο το πακέτο, αλλά η κρίση έφερε το μνημόνιο και έχουν συμφέρον όλα τα δήθεν αντιμνημονιακά κόμματα να πείσουν το λαό να ξεχάσει την κρίση. Εμείς λέμε είναι οικονομική καπιταλιστική κρίση, κλασική, καραμπινάτη και άλλωστε κρίση έχουν και χώρες που δεν υπέγραψαν μνημόνιο.
Εχει, λοιπόν, σημασία να δεις ποια είναι η αιτία της κρίσης, γιατί το τελευταίο διάστημα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πιο παλιά παραδεχόταν ότι είναι οικονομική καπιταλιστική κρίση - κάποιες συνιστώσες, άντε τώρα να βρεις άκρη εκεί, αλλά εν πάση περιπτώσει - τώρα είναι φοβερή αυτή η στροφή που έχει κάνει μετά τις εκλογές. «Το κράτος το διεφθαρμένο, το κράτος το ρουσφετολογικό, η κακή διαχείριση, οι κολλητοί της κυβέρνησης, η ανικανότητα της κυβέρνησης» κλπ., αυτό που λέει και η ΝΔ, αυτό που λέει και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.
Επομένως, η αιτία της κρίσης και ο χαρακτήρας της κρίσης δεν είναι ένα θεωρητικό ζήτημα για σεμινάρια και για συμπόσια, ούτε για διημερίδες, είναι πάρα πολύ σοβαρό και σε τελευταία ανάλυση δεν συμφωνούμε ότι το μνημόνιο απέτυχε. Το μνημόνιο είχε ένα συγκεκριμένο στόχο να προχωρήσει στην υποτίμηση, όπως λέμε εμείς, της αξίας της εργατικής δύναμης, αυτόν το στόχο τον πέτυχε. Το μνημόνιο δεν επαγγελλόταν ανάπτυξη, ήταν το πρώτο βήμα, έτσι γίνεται. Και μετά έρχεται η υποτίμηση ή η καταστροφή ενός μέρος του κεφαλαίου. Πρώτα κανονίζουν την εργατική δύναμη, πρώτα καταστρέφουν εργασιακές σχέσεις, τα πάντα και μετά θα έρθει και η ώρα να καταστρέψουν ένα μέρος του κεφαλαίου. Η διαφορά μας είναι ριζική και ουσιαστική. Μην μπερδεύετε τώρα αν φέρει ένα σχέδιο νόμου κλπ., το οποίο αν μας ικανοποιεί θα το ψηφίσουμε. Καταρχήν θα έχουμε και εμείς το δικό μας.
Αλλά να σας πω κάτι, δεν πρόκειται να φέρει τίποτα. Το πολύ - πολύ να φέρει ένα πολιτικό κείμενο που θα δημιουργεί εντυπώσεις και ενδεχομένως να το φέρει και εκ του ασφαλούς. Υστερα χωρίς τη δανειακή σύμβαση πώς θα το φέρει; Αμφιβάλλουμε ότι αυτά που λέει θα τα κάνει. Τώρα μην κοιτάτε μέχρι να πάρει ψήφους, στις 18 του Ιούνη αλλάζουν τα πράγματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε το βιολί με το Πρόγραμμα του ΚΚΕ
-- Στον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη υπήρξε μια απάντηση σε ένα κείμενο ανώνυμο, κριτικής στην ηγετική ομάδα και στη γραμμή του ΚΚΕ. Ποιος ο λόγος να απαντήσει η Συντακτική Επιτροπή του «Ριζοσπάστη» σε ένα ανώνυμο κείμενο;
-- Καταρχήν δεν είναι η πρώτη φορά που απαντάμε στο διαδίκτυο. Δεύτερον, ξέρεις τι γίνεται με την ανωνυμία; Μπορεί να είναι ένα άλλο κόμμα, μπορεί να είναι ένα κέντρο και παράκεντρο. Αλλά το κυριότερο είναι το εξής: Αυτό το βιολί το άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν σε συνέντευξη Τύπου έβγαλε το Πρόγραμμα του ΚΚΕ κι άρχισε να λέει, έγινε κριτής ότι παραβιάζει το Κόμμα το συνέδριό του. Και αυτό, κοίταξε να δεις, έτσι δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ τη μάχη και ορισμένοι άλλοι, σ' αυτό το στιλ, πάνε και λένε ότι «κοίταξε να δεις το ΚΚΕ τελείωσε» ή πάνε πιο φιλικά, «κοίταξε να δεις ε, το ΚΚΕ θα μπει στην Βουλή αλλά εν πάση περιπτώσει είναι κρίμα για μισό ή για ένα τα εκατό να μην βγούμε εμείς κυβέρνηση και να βγει η ΝΔ».
Θα μας φορτώσει και το γεγονός αν έρθει δεύτερο κόμμα εμείς θα φταίμε. Πρέπει να γεμίζουμε τα ντεπόζιτα. Πρώτα το ΠΑΣΟΚ άδειαζε το ντεπόζιτο προς τα δεξιά και ήθελε να το γεμίζουμε εμείς απ' τα αριστερά. Τώρα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Λοιπόν, απ' αυτή την άποψη εμείς θέλουμε να ενημερώσουμε τα μέλη του Κόμματος, τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη», τι λένε τα διάφορα διαδίκτυα και απαντάμε. Τώρα να σου πω αν απαντήσαμε στο διαδίκτυο ή απαντήσαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να είναι και απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά κοίταξε να δεις, εμείς απαντάμε. Δεν υποτιμούμε τίποτα.
Και μάλιστα, μας έδωσαν και την ευκαιρία, ήταν ωραία ευκαιρία αυτή να απαντήσουμε και να δούμε πώς εξελίσσεται η στρατηγική του Κόμματος απ' το '96 μέχρι το 2012, που αποδεικνύει ότι το ΚΚΕ δε μένει στατικό. Και δεν υποτιμούμε το αντίπαλο εμείς, χαζοχαρούμενοι δεν είμαστε. Να μη σου πω δηλαδή ξέρουμε από πού έχουν προκύψει αυτά, αλλά άστο τώρα, μετά τις εκλογές. Μετά τα αναπαράγει... έτσι ξεκινάει απ' την παράγκα και μετά θα γράψουν και οι άλλες εφημερίδες.
Γιατί να μην απαντήσουμε; Να ξέρει ο κόσμος τι λέμε. Η προπαγάνδα είναι μάχη. Αλλά ξέρουμε περισσότερα απ' ό,τι συνήθως λέμε, δεν είμαστε και τόσο αφελείς. Εγραψε τώρα ένας ανώνυμος... Φυσικά, δε θα απαντούσαμε σε έναν ανώνυμο.
Από το λαό εξαρτάται να παλέψει για τη δική του εξουσία
-- Υπάρχουν 2-3 στοιχεία που θα μπορούσατε να αναφέρετε και που θα εξηγούσε ότι η πρόταση της λαϊκής - εργατικής εξουσίας που κάνετε δεν είναι για τη Δευτέρα Παρουσία, αλλά είναι ένα αίτημα άμεσης ενδεχομένως υλοποίησης;
-- Το άμεσο ή το μεσοπρόθεσμο έχει να κάνει με την απόφαση του ελληνικού λαού να παλέψει γι' αυτή την εξουσία. Και όπως καταλαβαίνεις, εμείς δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε την επιθυμία και τη θέληση του ελληνικού λαού να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Από αντικειμενικής πλευράς, είναι άμεσο ζήτημα και το αποδεικνύει πρόσθετα η τελευταία 20ετία, όπου και σε περιόδους ανάπτυξης είχαμε αύξηση της ανεργίας και μείωση του πραγματικού εισοδήματος.
Και βεβαίως αυτή η ανάπτυξη, η καπιταλιστική, έφερε την κρίση. Κρίση που κρατάει πολύ περισσότερο από κάθε προηγούμενη κρίση και που, εν πάση περιπτώσει, δεν είναι μία χώρα μόνη της που έχει προβλήματα, είναι ολόκληρη η Ευρώπη που δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει. Πάρε τις ΗΠΑ, πέρασε η κρίση, ποια είναι η ανάκαμψη; Εδώ στην Ευρώπη λένε το καλύτερο σενάριο είναι να υπάρχει ανάκαμψη 1-1,5%. Πριν από 20-30 χρόνια, όταν πλησίαζε μια χώρα στο 1% ανάπτυξη έλεγαν ότι είναι κοντά στην κρίση ή κινδυνεύει. Και αυτός είναι ο μέσος όρος. Τι θα έχει η Ελλάδα; Γι' αυτό τώρα παίρνουν αυτά τα μέτρα για έκτακτες εξουσίες. Και το πιο πιθανό είναι αυτό το βήμα που κάνουν, να είναι ένα βήμα για να μετατραπεί η ΕΕ των 27, ενδεχομένως σε ΕΕ των 17, κυρίως μείωση της Ευρωζώνης και μετά θα είναι όλες οι άλλες στο υπόγειο.
Κι ακούμε τώρα απ' όλα τα κόμματα ότι η ΕΕ είναι των ισότιμων κρατών. Καλά, δεν ντρέπονται να κοροϊδεύουν έτσι το λαό; Τα πιστεύουν; 'Η να λένε όταν διεκδικήσει η Ελλάδα, ή η Ελλάδα δε θα πτωχεύσει γιατί θα καταστραφεί η Ευρώπη και η οικουμένη ολόκληρη. Οταν δουν ότι καταστέφεται η Ευρώπη θα γίνει των 6 χωρών. Αμα δεν μπορούν να κερδίζουν απ' την Ελλάδα άλλο, θα τη διώξουν, γιατί δηλαδή; Ποιος νόμος το απαγορεύει; Δεν υπάρχει - λέει - μηχανισμός. Ειλικρινά αναρωτιέμαι, τα πιστεύουν αυτά του ΣΥΡΙΖΑ; 'Η δηλαδή έχουν, τι να σας πω, καλάμι είναι αυτό; Εχουν τόσο υψηλές βλέψεις που έχασαν την επαφή με την πραγματικότητα; 'Η κοροϊδεύουν συνειδητά τον λαό. Οπως θέλετε πάρτε το.
Η κρίση βρίσκεται στα σπλάχνα του καπιταλισμού
-- Θα ήθελα ένα σχόλιο για το νέο σχέδιο που έγινε γνωστό από τον Μπαρόζο, τον Ρομπάι, την Μέρκελ για την τραπεζική ολοκλήρωση.
-- Εντάσσεται μέσα στο σκεπτικό που είπα προηγούμενα για περισσότερη ΕΕ, ολοκλήρωση κ.λπ. όπου θα υπάρχει εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, μία τράπεζα που θα εγγυάται τις τραπεζικές καταθέσεις. Τώρα, όπως καταλαβαίνεις, δεν νομίζω ότι θα εγγυάται τις δικές μου, τις δικές σου και των άλλων που βρίσκονται εδώ. Εγγυάται τις τραπεζικές καταθέσεις των μεγαλοκαπιταλιστών, τα χοντρά πακέτα. Θα δούμε τι λεπτομέρειες θα φέρουν στις 28 και 29 Ιούνη. Είναι γεγονός ότι ψάχνουν να βρουν κάποιο φάρμακο εν πάση περιπτώσει για να διαχειριστούν την κρίση που δεν μπορούν να την ελέγξουν. Και δεν μπορούν να την ελέγξουν όχι γιατί είναι ανίκανοι, αλλά γιατί η κρίση δεν προήλθε ούτε από λαμόγια ούτε από ανίκανους κυβερνήτες. Βρίσκεται μέσα στα σπλάχνα του καπιταλιστικού συστήματος, ενός συστήματος που έχει γεράσει και έχει παρασαπίσει.
Η αποδέσμευση δεμένη με την πάλη για εργατική λαϊκή εξουσία
-- Καλείτε το λαό να φύγει απ' τα δεσμά της ΕΕ. Μετά τις εκλογές το ΚΚΕ σκοπεύει να καλέσει δυνάμεις με στόχο να συγκροτηθεί ένα μέτωπο ενάντια στην ΕΕ και στο ευρώ;
-- Κοίταξε να δεις, το πρόβλημα της αποδέσμευσης της Ελλάδας απ' την ΕΕ, έτσι; Οχι γενικά να φύγει απ' την Ευρωζώνη, αποδέσμευση απ' την ΕΕ είναι ένα αναπόσπαστο ζήτημα, δεμένο με την ταξική πάλη, την οξυμένη ταξική πάλη μέσα στην Ελλάδα, δεν είναι ένα εξωτερικό γεγονός, δεν μπορεί π.χ. να διεκδικείς μόνο την αποδέσμευση απ' την ΕΕ και να μην διεκδικείς ο λαός να πάρει στα χέρια του την κατοχή, διεύθυνση του πλούτου. Γιατί μια Ελλάδα αποδεσμευμένη απ' την ΕΕ που κινείται στις ράγες της ΕΕ όχι μόνο δεν θα είναι λύση, θα είναι πολύ δυσβάστακτη κατάσταση, η μόνη δυνατότητα που θα έχει θα είναι να έχει δικό της νόμισμα και να κάνει υποτιμήσεις προς όφελος του κεφαλαίου, επομένως το πρόβλημα της αποδέσμευσης είναι αναπόσπαστα δεμένο με την εργατική λαϊκή εξουσία. Μπορεί να γίνει ολοσχερής έξωση της Ελλάδας απ' την ΕΕ σε μια πορεία. Αυτό για μας αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα που πρέπει να το ολοκληρώσει ο λαός, γιατί μια Ελλάδα αποδεσμευμένη και όλα τα άλλα ακίνητα δεν αποτελεί, δεν της δίνει διέξοδο, είναι δεμένο με το όλο πρόβλημα της εξουσίας

1 σχόλιο:

Ναίως Σωληάτις είπε...

Φίλτατε Σολιάτη πες μας σε παρακαλώ τι κατάλαβες από την copy paste ανάρτηση σου για να καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς!
Κι αν δεν μπορείς να μας πεις με δικά σου λόγια. Τότε ζωγράφισε μας το κι εμείς θα καταλάβουμε!!!!
Ήμε παιρύεργως να δο τιν απώδωσυ σου.
Φηλυκα
Ω Ναίως Σωληάτις