Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Διαφορά αντιλήψεων

Τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν πολλά και μπερδεύτηκαν στο μυαλό μου. Δεν ξέρω από πού ν’ αρχίσω και έχω και τον υπολογιστή να κάνει τα δικά του. Με όλα αυτά που συμβαίνουν και άλλα προσωπικά δεν είχα διάθεση να γράψω. Πριν μια βδομάδα περίπου έγραψα τα πάρα κάτω αλλά λόγω απεργίας του υπολογιστή η ανάρτηση γίνεται σήμερα.

Με όλα αυτά που συμβαίνουν θυμήθηκα όταν επί διακυβέρνησης Κληρίδη και συναγερμού, σε μια σύσκεψη παρόντος του τότε Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είχα εισηγηθεί: Αφού θεωρούμε πως η πολιτική του Κληρίδη μας οδηγεί στην καταστροφή, να εξασκήσουμε πίεση με απεργίες και άλλους τρόπους  ώστε να εξαναγκάσουμε την κυβέρνηση σε παραίτηση.
Η απάντηση του σ. Χριστόφια ήταν: Εμείς είμαστε δημοκράτες και αφού ο Κληρίδης εκλέγεικε με την ψήφο του λαού πρέπει να σεβαστούμε το αποτέλεσμα και να εξαντλήσει τη θητεία του και στις επόμενες εκλογές να πείσουμε τον λαό να τερματίσει με την ψήφο του την διακυβέρνηση Κληρίδη.

Από καιρό επιχειρείται να εξαναγκαστεί ο πρόεδρος Χριστόφιας να παραιτηθεί με διάφορους τρόπους, ή να περιοριστούν οι εξουσίες του.  Πρώτα μέσα από τη βουλή γίνεται προσπάθεια να κυβερνά η βουλή   περιορίζοντας τη δυνατότητα του προέδρου να ασκήσει τον ρόλο αυτό που του παρέχει το σύνταγμα.
Στη συνέχεια αμφισβητούνται και υποσκάπτονται θεσμοί, δημοκρατικές διαδικασίες οδηγώντας τη δημοκρατία σε ανατροπή.
Σήμερα γίνεται μια οργανωμένη προσπάθεια με διαδηλώσεις να εξαναγκαστεί ο πρόεδρος σε παραίτηση, αδιαφορώντας για τις συνέπειες π.χ. στην οικονομία τη στιγμή που γίνονται προσπάθειες να βελτιωθεί. Σ ένα περίπου χρόνο η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε.και σ’ αυτό το χρονικό διάστημα πρέπει να γίνουν πολλά. Είναι το κυπριακό που βρίσκεται σε μια διαδικασία έντονης διαπραγμάτευσης, που ίσως να αποτελεί ένα κύριο παράγοντα της επιδίωξης για παραίτηση του προέδρου ώστε να μην προχωρήσει η διαδικασία αυτή.
Ο κάθε δημοκράτης, ο κάθε αριστερός όπως μπορεί θα   πρέπει να υπερασπίσει τους θεσμούς τις δημοκρατικές διαδικασίες και τη συνταγματική τάξη.
Ωστόσο η κυβέρνηση πρέπει να προχώρηση σε περαιτέρω τομές για εκσυγχρονισμό του κράτους και αλλαγή νοοτροπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: