Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Θέσεις-Προτάσεις, ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΛΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ασφαλώς το μείζον θέμα στις εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου μαζί με το πολιτικό μας πρόβλημα είναι η οικονομία. Το κεντρικό ερώτημα για το οποίο πρέπει να αποφασίσουν οι πολίτες είναι:Ποιος πρόεδρος, με ποια πολιτική και ποιο επιτελείο θα εξασφαλίσουν να βγούμε από το μνημόνιο και την ύφεση όσο γίνεται πιο γρήγορα και με τις μικρότερες κοινωνικές συνέπειες.Ποιος μπορεί να δώσει με τις θέσεις του και την αξιοπιστία του πραγματική ελπίδα στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους οικονομικά που αγωνιούν, στους νέους ανθρώπους και στη μεσαία τάξη που αισθάνεται αβεβαιότητα.

Εμείς εργαστήκαμε σκληρά και συστηματικά με έμπειρα στελέχη, με πολλούς ειδικούς επιστήμονες έμπειρους και νέους. Οι προτάσεις που επεξεργαστήκαμε και σήμερα παρουσιάζουμε, αποτελούν προσωπική μου δέσμευση. Γίνονται. Είναι η δική μας προοδευτική απάντηση και διέξοδος στην κρίση που περνά ο τόπος. Εάν ο λαός μάς εμπιστευθεί, με αυτό το πρόγραμμα, ξαναϋπάρχει αισιοδοξία και θετική προοπτική για την Κυπριακή κοινωνία. Για να πάμε μπροστά με συνοχή, αλληλεγγύη και ανάπτυξη για την Κύπρο που αξίζει στα παιδιά μας.


ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Η Κυπριακή οικονομία διαχρονικά κτίστηκε πάνω σε συγκυριακές ευκαιρίες και λίγες ήταν οι περιπτώσεις που υπήρξε πραγματικός προγραμματισμός όσον αφορά την κατεύθυνση της οικονομίας.

Μετά το 1974, η οικονομία μας από αγροτική οικονομία βασίστηκε περισσότερο στον τουρισμό, ο οποίος κατά τη δεκαετία του ’80 οδήγησε σε μία οικονομική άνθιση, ακολούθως αναπτύξαμε τους τομείς των υπηρεσιών με προσέλκυση των υπεράκτιων εταιρειών, αλλά και της μετατροπής της Κύπρου σε κέντρο παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών, επεκταθήκαμε στους τομείς της παιδείας και έκτοτε η Κυπριακή οικονομία λειτουργεί σε αυτούς τους βασικούς τομείς. Επίσης αναπτύξαμε ελαφρά μεταποιητική βιομηχανία, όπως και εξαγωγικό εμπόριο σε κάποιους τομείς, όπως των φαρμάκων.
Η δομή της Κυπριακής οικονομίας και ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπήρξε ένας ελκυστικός προορισμός για δραστηριοποίηση υπεράκτιων εταιρειών, οδήγησε στα ακόλουθα:

1.    Υπερμεγέθυνση του τραπεζικού τομέα μέσω καταθέσεων από το εξωτερικό.
 
2.    Αύξηση των δημοσίων δαπανών ειδικά μέσω της αύξησης του κρατικού μισθολογίου.

3.    Μείωση της ανταγωνιστικότητας λόγω της μείωσης της παραγωγικότητας.

4.    Αύξηση του δημοσίου χρέους και δημιουργία δημοσιονομικού ελλείμματος.

5.    Εξάρτηση μεταξύ του τραπεζικού συστήματος και των δημόσιων οικονομικών.


Η μεγάλη οικονομική κρίση που έχει πλήξει την Ευρώπη, αναπόφευκτα έχει πλήξει και την Κυπριακή οικονομία. Οφείλεται στο γεγονός ότι η Κυπριακή οικονομία, ως μία ολιγοδιάστατη οικονομία, εξαρτιόταν από εισροή ξένων κεφαλαίων, ειδικά από την Ευρώπη, τα οποία εξασφάλιζε είτε μέσω του τουριστικού ρεύματος, είτε μέσω της κατασκευαστικής βιομηχανίας, ή ακόμα και από εισροή ξένων κεφαλαίων, είτε καταθέσεων είτε από δραστηριοποίηση ξένων εταιρειών.


ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Δεσμεύομαι δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λειτουργήσει το Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής, το οποίο θα απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες με όρο εντολής την εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού για ανάπτυξη σε συγκεκριμένους τομείς, όπως: προσέλκυση επενδύσεων από συγκεκριμένους προορισμούς, στρατηγικό σχεδιασμό της αξιοποίησης του φυσικού αερίου, στρατηγικό σχεδιασμό της ανάπτυξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, στρατηγικό σχεδιασμό για ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας.

 
ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μια υγιής και ανταγωνιστική οικονομία είναι θεμέλιο για την στήριξη των προσπαθειών για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος και παράλληλα συντελεστής ευημερίας των πολιτών της χώρας μας. Στα πλαίσια του μεικτού οικονομικού συστήματος απορρίπτουμε το μοντέλο ανάπτυξης που θυματοποιεί τον άνθρωπο στο βωμό των νόμων της αγοράς. Ακρογωνιαίος λίθος του σχεδιασμού μας είναι βραχυπρόθεσμοι σχεδιασμοί που να εδράζονται στο τρίπτυχο:

1.    Προσέλκυση ξένων επενδύσεων για τη δημιουργία νέων οικονομικών δυνατοτήτων και εσόδων.

2.    Εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος για αποκατάσταση της χρηματοδότησης στην οικονομία.

3.    Δημοσιονομική προσαρμογή και σταθερότητα που να διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή.

Μια τέτοια οικονομία δημιουργεί και παρέχει εργασία, ιδιαίτερα στους νέους, αξιοποιεί τη γνώση και το δυναμισμό με στόχο την ευημερία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Ταυτόχρονα διασφαλίζει τις μελλοντικές γενεές και ενισχύει την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών, αναδεικνύοντας το συλλογικό πάνω από το ατομικό συμφέρον.

Για την επίλυση των προβλημάτων της οικονομίας εισηγούμαστε όπως διαχειριστούμε την κρίση με δύο παράλληλους σχεδιασμούς: Ένα βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό και ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, με σκοπό,

1.    Να βοηθήσουμε άμεσα εκείνους τους τομείς που παρουσιάζουν σήμερα τις μεγαλύτερες δυνατότητες να οδηγήσουν την οικονομία σε ανάκαμψη, έτσι ώστε στα επόμενα δύο χρόνια να αρχίσει η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και να μειωθεί η ανεργία.

2.    Να καθορίσουμε τη στρατηγική της χώρας μας για τα επόμενα δέκα χρόνια και να δημιουργήσουμε τις δομές σωστού σχεδιασμού και πολιτικής, αλλά και υλοποίησης της πολιτικής για ανάπτυξη.



ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ

1.    Σχέδιο στήριξης της επιχειρηματικής δράσης και της απασχόλησης των νέων

      α. Σχέδια επιχειρηματικότητας
Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη νεανική επιχειρηματικότητα και συγκεκριμένα για κάθε κύπριο πολίτη έως 35 ετών που θα ξεκινά νέα επιχειρηματική δραστηριότητα για πρώτη φορά, θα ισχύει αφορολόγητο για πέντε χρόνια για αστικές περιοχές και δέκα χρόνια για αγροτικές περιοχές που απέχουν τουλάχιστο 20 χιλιόμετρα από αστικό κέντρο.

     β. Σχέδιο πιστοποίησης επαγγελμάτων
Θα προωθηθούν άμεσα προγράμματα της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού για κατάρτιση και διασφάλιση επαγγελμάτων με σκοπό τη στελέχωση του τομέα του τουρισμού και των κατασκευών με προσοντούχο προσωπικό. Αυτό σε συνάρτηση με εφαρμογή νομοθεσίας για γνώση της ελληνικής γλώσσας θα παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης Κυπρίων ανέργων σε χιλιάδες θέσεις εργασίας που κατέχονται από ανειδίκευτο προσωπικό.

 
2.    Αύξηση του Τουριστικού ρεύματος
Η Κύπρος παρουσιάζει τεράστια δυνατότητα προσέλκυσης αυξημένου τουρισμού αλλά και δημιουργίας συνθηκών εποχικότητας. Εάν λειτουργήσουμε αποτελεσματικά όσον αφορά την προσβασιμότητα αυτών των τουριστών στη χώρα μας με χαμηλό κόστος και με μία κατανομή που να εξασφαλίζει την εποχικότητα, τότε έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε το τουριστικό ρεύμα σε σημείο που να προσελκύουμε τουλάχιστον ακόμα 300 χιλιάδες τουρίστες ετησίως. Αυτό θα προσφέρει άμεσα στην κυπριακή οικονομία, ένα ποσό περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ σε κύκλο εργασιών. Επίσης εισηγούμαστε άμεση αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος με τη δημιουργία μαρίνων, γηπέδων γκολφ και υψηλής ποιότητας καζίνων.

       α.  Εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος και παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Δημιουργία καζίνο με αυστηρή ρύθμιση της προσβασιμότητας.

       β.  Παραγωγή καινοτομίας στο τομέα του τουρισμού για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αξιοποίηση νέων μορφών τουρισμού.


3.  Ενίσχυση της κατασκευαστικής βιομηχανίας
Παράλληλα θα πρέπει να ενισχύσουμε την ανάκαμψη της κατασκευαστικής βιομηχανίας, η οποία παρουσιάζει ενδείξεις προσέλκυσης επενδύσεων, με τάχιστες διαδικασίες και δημιουργία συνθηκών υγιούς αξιοποίησης αυτών των ευκαιριών, ειδικά από την Άπω Ανατολή. Στόχος μας πρέπει να είναι η αύξηση των πωλήσεων κατά 1.5 δις ευρώ ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια. Θα πρέπει να δοθεί κάθε δυνατή βοήθεια προς τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης σε αυτή την περίοδο. 


4.    Έρευνα και καινοτομία
Αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία μέσω στοχευμένων προγραμμάτων καινοτομίας, μακροχρόνιας διάρκειας (5 ετών). Αυτό θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας τουλάχιστον σε δύο χιλιάδες νέους επιστήμονες.

Αξιοποίηση νέων και καινοτόμων ευκαιριών χρηματοδότησης στο τομέα της γνώσης και της έρευνας, για να μετατρέψουμε τη Κύπρο σε ερευνητικό κόμβο της περιοχής μας. Δεσμευόμαστε για αύξηση της χρηματοδότησης κατά 40 εκ ευρώ. Δεκαπέντε από αυτά θα προέρχονται από τα κέρδη ΑΗΚ/ATHK και θα στοχεύουν σε τομείς τεχνολογίας και ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) που ασχολούνται με έρευνα. Δημιουργία δημόσιων-ιδιωτικών κοινοπραξιών (Public private partnerships-PPP) με τράπεζες με συμβολή 1% του κέρδους των συμβαλλομένων τραπεζών σε ποσοστό 50/50 με το Κράτος για ενίσχυση της έρευνας για ΜμΕ.
Εισαγωγή της οικονομίας της γνώσης και της τεχνολογίας στην ανάπτυξη, αξιοποιώντας καινούργια οικονομικά πεδία όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι ψηφιακές τεχνολογίες.


5.    Δημόσια Υπηρεσία
  • Αναδιάρθρωση της δημόσιας υπηρεσίας και αποδοτικότερη αξιοποίηση υπηρεσιών στη βάση των σημερινών αναγκών.
  • Εκσυγχρονισμός της κρατικής μηχανής μετά από αξιολόγηση μέσω της δημιουργίας μίας ανεξάρτητης αρχής διοίκησης της δημόσιας υπηρεσίας, η οποία θα επανασχεδιάσει όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου (process re-engineering).
  • Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ημικρατικών οργανισμών έτσι ώστε να τους παρέχεται περισσότερη αυτονομία, για να μπορούν να ανταποκρίνονται άμεσα σε συνθήκες ανταγωνισμού μέσα από το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.
  • Εκσυγχρονισμός του συστήματος πρόσληψης στη δημόσια υπηρεσία με σύγχρονες μεθόδους αξιολόγησης και με πιθανή εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.


 
ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Η χρηματοδότηση της οικονομίας είναι ο βασικός μοχλός της ανάπτυξης, για αυτό και πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος στη Κύπρο. Εξυγίανση του τραπεζικού τομέα μέσω έρευνας από ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία θα λάβει όρους εντολής από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα προτείνει εισηγήσεις για λήψη διορθωτικών μέτρων.
Επιδίωξη πρέπει να είναι ο περιορισμός του βάρους που επωμίζονται σήμερα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η αποκατάσταση της δυνατότητας βιώσιμου δανεισμού. Θα καταθέσουμε προτάσεις με στόχο:
 
1.   Απευθείας αρωγή της ΕΚΤ στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, διαχωρίζοντας το ποσό ανακεφαλαιοποίησης από το δημόσιο χρέος ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους.

2.   Περιορισμό των δραστηριοτήτων του τραπεζικού τομέα προς ξένες αγορές όπως η Ελλάδα, σε βαθμό που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της συνολικής οικονομίας.

3.   Ενίσχυση του παραδοσιακού χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος, με έμφαση στην προσφορά κεφαλαίων πρώτιστα για τον άνθρωπο και την πραγματική οικονομία. Η προστασία του Συνεργατικού Κινήματος είναι απαραίτητη συνθήκη για την επιτυχία του πιο πάνω στόχου. Η συνεργασία δημόσιας, ιδιωτικής και συνεργατικής πρωτοβουλίας αποτελεί διαχρονική αξία της οικονομίας που θα πρέπει να διατηρήσει το δυναμικό της χαρακτήρα.

4.  Ανάλογες ρυθμίσεις που αφορούν τη ρευστότητα των τραπεζών θα πρέπει να συνοδεύονται από ικανή περίοδο προσαρμογής.

5.   Αναβάθμιση της τραπεζικής εποπτείας ώστε τα φαινόμενα κερδοσκοπίας που πυροδότησαν την κρίση της τελευταίας πενταετίας να τεθούν στο περιθώριο.
 
6.  Ιδιαίτερα για την περίπτωση των αξιογράφων, η αποτελεσματική έρευνα και η απόδοση ευθυνών θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα.

 
Αναμόρφωση της πρότασης για τις τράπεζες από πλευράς Τρόικας
 
1.    Αύξηση της περιόδου κατάσχεσης ακινήτων, λόγω των τεράστιων κοινωνικών προβλημάτων που θα επιφέρει. Προτείνουμε αύξηση της χρονικής διάρκειας στα 5 έτη με εξαίρεση την πρώτη κατοικία.

2.    Διατήρηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για τα τραπεζικά ιδρύματα (Core Tier I) στα σημερινά επίπεδα. Εφόσον κριθεί σκόπιμη η αύξηση του, να δοθεί περίοδος προσαρμογής για σταδιακή αύξηση του τα επόμενα χρόνια.

3.    Διατήρηση της παρούσας μεθοδολογίας στον τρόπο υπολογισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η διόγκωση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών είναι αντιπαραγωγική, αφού θα αφαιρέσει δανειακά κεφάλαια από την οικονομία.

 

ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Με τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, οι επενδύσεις σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα αυξηθούν νοουμένου ότι θα διασφαλίσουμε τον εταιρικό μας φόρο.

Για να είναι εφικτή η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και κατ’ επέκταση η δημιουργία θέσεων εργασίας θα πρέπει να δώσουμε στην οικονομία συνολικά νέες δυνατότητες, νέες πηγές άντλησης εσόδων. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν: 

1.    Προσέλκυση ξένων επενδύσεων ιδιαίτερα από αναπτυσσόμενες αγορές, αντιπαλεύοντας τη λιτότητα και τον περιορισμό των δαπανών.

2.    Αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου το συντομότερο δυνατό και ανάπτυξη των υποδομών.

3.    Αξιοποίηση εργατικού δυναμικού σε παρεμφερείς με το φυσικό αέριο εργασίες όπως η αποθήκευση και η μεταφορά ενέργειας και η δημιουργία ερευνητικής κοινότητας στο τομέα της ενέργειας.

4.    Περιορισμός των γραφειοκρατικών διαδικασιών που εμποδίζουν ξένες επενδύσεις. Ενίσχυση του συντονισμού σε επιτελικό επίπεδο από δι-υπουργική ομάδα, κάτω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αποκλειστικό ρόλο την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων. Προτείνεται η δημιουργία Επενδυτικού Επιμελητήριου (μέσω εμπλοκής και του ιδιωτικού τομέα) με μόνιμη δραστηριότητα στο Ισραήλ, Κίνα-Απω Ανατολή, Ρωσία, Ε.Ε και ΗΠΑ-Καναδά-Βραζιλία. Εκεί που χρειάζεται ο ρόλος της παροικίας θα πρέπει να επεκταθεί και στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων.

5.    Προώθηση της υλοποίησης της μονοθυριδικής πρόσβασης για τις επιχειρήσεις (one stop shop) στα πρότυπα των κέντρων εξυπηρέτησης του πολίτη.

6.    Επέκταση της εφαρμογής ηλεκτρονικών διαδικασιών στην έγκριση θεωρήσεων εισόδου σε περισσότερους προορισμούς, ειδικά για επιχειρηματίες.
 
7.    Προώθηση κατά προτεραιότητα έργων με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και ένταση εργασίας ώστε να εξασφαλίζονται περισσότερες θέσεις εργασίας.

 
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Έχουμε καθήκον ο κρατικός προϋπολογισμός να προσφέρει επαρκές βιοτικό επίπεδο στους πολίτες και να αποτελεί ισχυρό εργαλείο στήριξης των κοινωνικά αδύναμων. Θα αξιολογήσουμε τη λειτουργία και το κόστος της κρατικής μηχανής με στόχο τη μετατροπή της σε ένα παραγωγικό δημόσιο τομέα, που να περιορίζει τα περιττά έξοδα και να αποτελεί αρωγό στην οικονομική ανάπτυξη. Έγνοια μας η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, για τη διαφύλαξη του κοινωνικού κράτους ως ισχυρού προστάτη απέναντι στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των νόμων της αγοράς.

Στηρίζουμε το περεταίρω νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών. Τονίζουμε τη διαφωνία μας με την πολιτική της άδικης και υπέρμετρης λιτότητας και των περικοπών που στραγγαλίζουν την ανάπτυξη και πλήττουν κυρίως τις πιο αδύνατες κοινωνικές ομάδες. Η λειτουργία της οικονομίας θα πρέπει να ενισχύει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, να παρέχει επαρκές εισόδημα και να περιορίζει τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Θα επιδιώξουμε:

1.    Καταρτισμό πενταετούς οικονομικού πλάνου με στόχο τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους.

2.    Θεσμοθέτηση της δημόσιας διαβούλευσης για τα οικονομικά θέματα βάζοντας γύρω από το ίδιο τραπέζι την εκτελεστική εξουσία και τη νομοθετική εξουσία μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους. Επιδιώκουμε όχι απλώς την ανταλλαγή απόψεων, αλλά και τη μέγιστη δυνατή συνδιαμόρφωση των προτάσεων μέσα από δομημένο τριμερή διάλογο.

3.    Προστασία των διαχρονικών κατακτήσεων των εργαζομένων, όπως η ΑΤΑ και ο 13ος μισθός.

4.    Υπεράσπιση του χαρακτήρα των οργανισμών δημόσιας ωφέλειας για το κοινωνικό όφελος μαζί με τον ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό στη λειτουργία τους ώστε να προστατευτεί η καθολικότητα στην πρόσβαση και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

5.  Βελτίωση της αξιοποίησης των δαπανών στην υγεία και την παιδεία με την εμβάθυνση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και την υλοποίηση του ΓΕΣΥ.

6.  Ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος με την ένταξη όλων των εργαζομένων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

7. Προώθηση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με τη δημιουργία και μηχανογράφηση φορολογικού μητρώου του συνόλου των φυσικών και νομικών προσώπων είτε καταβάλλουν φόρο είτε όχι. Συνδυάζουμε την ικανότητα είσπραξης των φόρων με:
  • Απαίτηση κατοχής πιστοποιητικού εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων σε συναλλαγές με το κράτος για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
  • Επιβολή αποτρεπτικών προνοιών για τις επιχειρήσεις που δεν υποβάλλουν έγκαιρα τους τελικούς λογαριασμούς έτους.
  • Λήψη στοιχείων από δημόσιες πράξεις που καταδεικνύουν την επαγγελματική δραστηριότητα κρίσιμων επαγγελμάτων για φοροδιαφυγή.
  • Εκσυγχρονισμό Διαδικασιών στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη μηχανογράφηση του τμήματος.

8.    Καταρτισμό συνολικής μελέτης για την κατάσταση του συστήματος κοινωνικής προστασίας στην Κύπρο για βελτίωση της αποτελεσματικότητας του.

9.    Δημιουργία κεντρικού αρχείου στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι παροχές και τα επιδόματα που λαμβάνει ένα πρόσωπο από διάφορους φορείς και προγράμματα. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται καλύτερη στόχευση παροχών και επιδομάτων έτσι ώστε η κοινωνική πολιτική να επικεντρώνεται σε αυτούς που έχουν τις πιο πολλές ανάγκες. Πολίτες που είναι εύποροι δεν πρέπει να λαμβάνουν επιδόματα.

10.  Προώθηση της εισαγωγής του κριτηρίου της εντοπιότητας σε όσο το δυνατόν περισσότερα επιδόματα και παροχές. Για να μπορεί κάποιος να λαμβάνει επιδόματα θα πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου για τουλάχιστον 2 χρόνια.

11.  Καθιέρωση της υποχρεωτικής κοινωνικής εργασίας για όσους λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας και δεν είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα παιδιών. Στόχος η οργανωμένη και συνεχής προσπάθεια επανένταξης των ανθρώπων αυτών στην παραγωγική δραστηριότητα.

12.  Προώθηση του εκσυγχρονισμού για τη φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας και αλλαγή της διαδικασίας είσπραξης για άμεση καταβολή της φορολογίας.


 
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ
Η Κύπρος κατέχει τον 10ο μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως και τον 3ο μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Πλοιοδιαχείρισης διεθνώς.

Η συνεισφορά της Ναυτιλίας στην Κυπριακή οικονομία υπολογίζεται στο 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Επιπρόσθετα, στην Κύπρο λειτουργούν γύρω στις 145 ναυτιλιακές και ναυτιλιακά συναφείς εταιρείες, παγκοσμίου φήμης και δραστηριοποίησης, ελέγχοντας συνολικά ένα στόλο γύρω στα 2500 πλοία. Ο ευρύτερος τομέας της Ναυτιλίας, εργοδοτεί επίσης γύρω στους 4500 υπαλλήλους και 55000 ναυτικούς με πολύ καλές απολαβές και ωφελήματα.

Το Κυπριακό νηολόγιο επίσης, θεωρείται από τα πιο ποιοτικά και ασφαλή διεθνώς και προσφέρει ένα από τα πιο ανταγωνιστικά ναυτιλιακά φορολογικά συστήματα στην ΕΕ. Όλα αυτά, μαζί και με το γεγονός ότι αποτελεί το μόνο εγκριμένο «ανοικτό νηολόγιο» στην ΕΕ, δημιουργούν τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της Κυπριακής Ναυτιλίας, με πολύ θετικά αποτελέσματα για την Κυπριακή οικονομία.

 
Επιπρόσθετα βελτιωτικά μέτρα:

1.    Αναδιάρθρωση της Ναυτιλιακής Διοίκησης
Επειδή το διεθνές και το Ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη Ναυτιλία καθώς επίσης και οι διεθνείς εμπορικές συνθήκες που επηρεάζουν την παγκόσμια Ναυτιλία συνεχώς μεταβάλλονται, καθίσταται αναγκαία και επείγουσα η αναδιάρθρωση και η αναβάθμιση της υφιστάμενης δομής της Ναυτιλιακής Διοίκησης της Κύπρου.

Με αυτό τον τρόπο, θα επιτευχθεί η ταχύτερη και η ορθότερη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής για τη Ναυτιλία, ανάλογα με τις διεθνείς συνθήκες και η ταχύτερη επικοινωνία με άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Ένας πιθανός τρόπος αναδιάρθρωσης είναι και η δημιουργία θέσης «Υφυπουργού Προεδρίας για τη Ναυτιλία» ή άλλου παρόμοιου πολιτειακού αξιωματούχου, ο οποίος θα έχει την πολιτική εποπτεία της Εμπορικής Ναυτιλίας, με θεσμοθέτηση της θέσης αυτής, για την αποφυγή οποιασδήποτε πιθανής σύγκρουσης αρμοδιοτήτων με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων.

 
2.    Προώθηση Ναυτιλιακού Φορολογικού Συστήματος
Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Κυπριακής Ναυτιλίας, είναι η πρόσφατη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του νέου Ναυτιλιακού Φορολογικού Συστήματος. Για να διασφαλιστεί η συνέχιση της ουσιαστικής συνεισφοράς της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας στην Κυπριακή οικονομία, κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω προώθηση του νέου συστήματος στο εξωτερικό για την προσέλκυση περισσότερων πλοίων στο Κυπριακό Νηολόγιο και Ναυτιλιακών Εταιρειών στην Κύπρο, καθώς και η επέκταση του συστήματος και σε νέες ναυτιλιακές δραστηριότητες.

 
3.    Άρση Τουρκικού εμπάργκο σε Κυπριακά πλοία

Τα τελευταία 25 χρόνια το Τουρκικό εμπάργκο στα Κυπριακά πλοία, αποτελεί ένα μεγάλο μειονέκτημα στην ανταγωνιστικότητα του Κυπριακού Νηολογίου. Επιβάλλεται λοιπόν, να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες της Κυπριακής πολιτείας για την άσκηση μέγιστης πίεσης στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα διεθνή σώματα, προς την άμεση άρση του Τουρκικού εμπάργκο.








ΑΝΕΡΓΙΑ
Προτάσεις του Σταύρου Μαλά για την αναχαίτιση της ανεργίας

Η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας είναι ίσως η πιο σκληρή έκφραση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Νέοι και νέες δεν έχουν την ευκαιρία τους να εργαστούν και να σταδιοδρομήσουν στον τομέα που επέλεξαν, να δημιουργήσουν οικογένεια και να προχωρήσουν τη ζωή τους. Εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους και βρίσκονται μπροστά σε οικονομικά, οικογενειακά και προσωπικά αδιέξοδα. Ο τόπος χάνει την παραγωγική προσφορά ενός σημαντικού μέρους του εργατικού δυναμικού και του διανοητικού κεφαλαίου μας.

Η ανεργία, βέβαια, δεν είναι ούτε σημερινό ούτε κυπριακό φαινόμενο. Είναι φαινόμενο που πηγάζει από την ίδια τη λειτουργία του υφιστάμενου κοινωνικοοικονομικού μοντέλου ανάπτυξης.  Έχει όμως οξυνθεί δραματικά ένεκα της κρίσης. Στην ευρωζώνη ο μέσος όρος ανεργίας έχει φτάσει το 11,6% ενώ η Κύπρος βρίσκεται λίγο πιο πάνω, στο 12,2%. Πάνω από 39 χιλιάδες είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον τόπο μας, εκ των οποίων οι 25 χιλιάδες είναι οι Ελληνοκύπριοι. Tην ίδια ώρα αντιλαμβανόμαστε ότι ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας που ουσιαστικά είναι άνεργοι δεν είναι εγγεγραμμένοι ενώ, παράλληλα, και αρκετοί αυτοεργοδοτούμενοι έχουν βρεθεί χωρίς απασχόληση. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει επίσης, το γεγονός ότι οι μισοί σχεδόν από τους μερικώς απασχολούμενους, αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη μερική απασχόληση επειδή δεν μπόρεσαν να βρουν πλήρη εργασία.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι τριγμοί στην ευρωζώνη σε συνδυασμό με τα προβλήματα του κυπριακού τραπεζικού τομέα έχουν οδηγήσει την Κύπρο σε ένα περιβάλλον ύφεσης με κλείσιμο επιχειρήσεων και απολύσεις εργαζομένων. Η έλλειψη ρευστότητας που παρατηρήθηκε στην οικονομία λόγω συσσώρευσης των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα επιδείνωσε σημαντικά την κατάσταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στερώντας από την οικονομία ένα σημαντικό φορέα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Αλήθεια είναι επίσης ότι λείπει –διαχρονικά- ένας μακρόπνοος και επιστημονικός σχεδιασμός για την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των κλάδων της οικονομίας. Αυτό μάς αφήνει ευάλωτους σε εξωγενείς παράγοντες που πλήττουν κατά διαστήματα εκείνους τους τομείς από τους οποίους εξαρτόμαστε σχεδόν αποκλειστικά.

Ταυτόχρονα υπάρχουν και άλλα φαινόμενα που επιδεινώνουν το πρόβλημα της ανεργίας. Είναι η διάβρωση του κυπριακού εργασιακού πλαισίου μέσα από την άσκηση πιέσεων από μερίδα εργοδοτών προς τους εργαζόμενους με την υπερεκμετάλλευση της φτηνής και ανασφάλιστης εργασίας των κοινοτικών και ξένων εργαζόμενων.

Η δική μας πρόταση είναι ξεκάθαρη.
  • Άμεση στήριξη των ανέργων γιατί κατανοούμε ότι είναι εκείνοι που πληρώνουν το πιο μεγάλο τίμημα της κρίσης.
  • Στοχευμένες δράσεις για να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς απολαβές και όρους εργασίας.
  • Ανάπτυξη σύγχρονων πολιτικών οικονομικής παρέμβασης για τη δημιουργία νέων, ποιοτικών, μόνιμων και ρυθμισμένων θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς απολαβές, πλήρη δικαιώματα και ασφάλιση.

 
Η κυβέρνηση του Σταύρου Μαλά θα εργαστεί σε πέντε επίπεδα για να αναχαιτιστεί η ανεργία:

  1. Ώθηση στην ανάπτυξη για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασία, εστιάζοντας στην ενέργεια, στις πράσινες και τις νέες τεχνολογίες. Παράλληλη προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας. Ο Σταύρος Μαλάς έχει ήδη δεσμευτεί για αύξηση της χρηματοδότησης στην έρευνα και την καινοτομία κατά 40 εκατομμύρια ευρώ που θα βοηθήσει μέχρι και 2000 νέους επιστήμονες να εργοδοτηθούν.
  2. Εκπόνηση στοχευμένων πολιτικών αναχαίτισης της ανεργίας
  3. Φραγμό στην υπερεκμετάλλευση της ξένης φτηνής εργασίας και στην εργοδοτική ασυδοσία. Αυστηρή εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και της εργατικής νομοθεσίας.
  4. Πλέγμα κοινωνικής προστασίας για τους άνεργους και αρωγής για επανένταξη στην εργασία
  5. Δημιουργική και διεκδικητική συμμετοχή στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την απασχόληση

 
Ο Σταύρος Μαλάς προτείνει και δεσμεύεται για:

  • Μέτρα και κίνητρα για τη δημιουργία υποδομών και υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας (π.χ. βρεφοκομικούς και παιδοκομικούς σταθμούς) από οργανισμούς, υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρήσεις με μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
  • Σύνδεση της ανάληψης έργων του δημοσίου με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την απορρόφηση των ανέργων μέσα από την υποχρέωση των επιτυχόντων προσφοροδοτών να απευθύνονται στις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης για το επιπρόσθετο απαιτούμενο προσωπικό.
  • Μέτρα και κίνητρα προς την τοπική αυτοδιοίκηση, το συνεργατισμό και τους ημικρατικούς οργανισμούς για την ανάπτυξη και επέκταση υποδομών και υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, δημιουργώντας έτσι νέες θέσεις εργασίες.
  • Επέκταση των προγραμμάτων προώθησης της νεανικής και της γυναικείας επιχειρηματικότητας με περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών.
  • Ρύθμιση μέσω κινήτρων για να επιτραπεί στις ξενοδοχειακές μονάδες να παραμένουν ανοικτές κατά τους χειμερινούς μήνες.
  • Εργοδότηση ανέργων στο Κτηματολόγιο για την υλοποίηση της επανεκτίμησης και επικαιροποίησης των αξιών των ακινήτων.

 Άμεση στήριξη των ανέργων:
  • Αύξηση της εξάμηνης περιόδου παραχώρησης επιδόματος ανεργίας σε 9 μήνες και εισαγωγή κριτηρίων που να προσαρμόζουν το επίδομα στη βάση των αναγκών.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν χρήση των δημοσίων συγκοινωνιών για τους άνεργους και ρυθμίσεις για μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος σε μακροχρόνια άνεργους.
  • Προσωρινή απαλλαγή των ανέργων από τέλη (π.χ. δημοτικά).
  • Ενίσχυση της εξατομικευμένης καθοδήγησης και της συμβουλευτικής αρωγής των μακροχρόνια ανέργων από τις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης.
  • Επέκταση των προγραμμάτων επιδότησης της επαγγελματικής κατάρτισης των ανέργων.

 
Ίση μεταχείριση των εργαζομένων:
  • Αυστηρός έλεγχος στους όρους των συμβολαίων για δημόσια έργα  ώστε να εξασφαλίζεται η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και της εργατικής νομοθεσίας καθώς και ο σεβασμός στις αρχές της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων και της ίσης αμοιβής για ίση εργασία.
  • Υλοποίηση της διαδικασίας πιστοποίησης προσόντων σε ειδικευμένες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στην τουριστική και την κατασκευαστική βιομηχανία. Εισαγωγή της γνώσης της ελληνικής γλώσσας ως κριτηρίου πρόσληψης για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.
  • Νομοθετική δυνατότητα στον Υπουργό Εργασία να επεκτείνει –υπό προϋποθέσεις- με διάταγμα την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης ενός κλάδου σε όλο τον κλάδο και να καθιστά την εφαρμογή της υποχρεωτική.
  • Αναβάθμιση του συστήματος εργατικών επιθεωρήσεων. Αύξηση των ποινών για τους εργοδότες που παρανομούν. Αυστηρή επίβλεψη για την εφαρμογή της υποχρεωτικής έκδοσης κάρτας και της εγγραφής στο ΤΚΑ όλων των εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα και στον τουρισμό, από την πρώτη μέρα εργασίας
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Παρουσίαση θέσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς 
Η χθεσινή Παγκόσμια Μέρα κατά της Διαφθοράς βρήκε τις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες να αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τη γάγγραινα της διαφθοράς. Το βρώμικο χρήμα, οι πελατειακές σχέσεις πολιτών και πολιτικών, η διαπλοκή πολιτικής-ΜΜΕ-οικονομικών συμφερόντων και τα κρούσματα διαφθοράς στην κρατική μηχανή είναι σημεία πολύ ανησυχητικά.

Η διαφθορά, φαινόμενο πολυδιάστατο και διαχρονικό, συμφύεται με την άσκηση εξουσίας -πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής- και αντικατοπτρίζει ένα αποτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης με τα αντίστοιχα ήθη και αξίες. Η διαφθορά πλήττει ολέθρια τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Τρέφει την εγκληματικότητα, την απάτη και την αναξιοκρατία. Ενισχύει τα κατεστημένα και τις ανισότητες. Διαβρώνει την οικονομία, την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα. Εξευτελίζει την προσωπική αξιοπρέπεια του πολίτη. Διαλύει τις ελπίδες, τη δημιουργικότητα και τα οράματα της νέας γενιάς.
Η επικαιρότητα έφερε ξανά στη δημόσια ατζέντα το θέμα του ρουσφετιού και κατέδειξε πόσο βαθιά ριζωμένο είναι μέσα στην κυπριακή κοινωνία. Από τη πλευρά μου δεν θα πω μεγάλα λόγια. Δική μου απάντηση είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις. Άλλωστε, όλοι κρινόμαστε από τη μέχρι σήμερα διαδρομή μας και όλοι θα κριθούμε και θα κρινόμαστε από τις πράξεις μας.

Πιστεύω ότι μόνο αν η κοινωνία καταδικάσει καθολικά στη συνείδησή της τη διαφθορά κι αν ο καθένας μας αρνείται να συμμετέχει σε κάθε μορφής αναξιοκρατία, μπορούμε να ελπίζουμε ότι αυτό το απόστημα θα σπάσει. Ωστόσο, η πολιτεία από την πλευρά της δεν μπορεί να περιμένει ούτε να αρκείται στους αναθεματισμούς.
 
Απάντηση είναι η θεσμική ενίσχυση της διαφάνειας σε όλους τους τομείς με νομοθετική θωράκιση, αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, έγκαιρες και αποτρεπτικές ποινές και άπλετη δημοσιότητα σε συνδυασμό με λογοδοσία και πλήρη αιτιολόγηση των αποφάσεων της πολιτείας. Συγκεκριμένα εισηγούμαστε:
 
1.      Πλήρης, άμεση και αυστηρή εφαρμογή του νόμου που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
 

2.      Ηλεκτρονική πρόσβαση του πολίτη, στο σύνολο των νόμων και αποφάσεων που εκδίδουν τα κυβερνητικά όργανα, οι φορείς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι Ανεξάρτητες Αρχές. Θεσμοθέτηση νομοθετικού πλαισίου για την τήρηση και πρόσβαση σε επίσημα (διαβαθμισμένα) έγγραφα.

3.      Διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για την αστική ευθύνη υπουργών και μελών διοικητικών συμβουλίων ημικρατικών οργανισμών, αναφορικά με πράξεις ή παραλείψεις τους.

4.      Aποτελεσματική εφαρμογή του πόθεν έσχες, που θα περιλαμβάνει, πέραν των πολιτειακών αξιωματούχων και δημόσιους λειτουργούς, διευθυντές τμημάτων και υπηρεσιών και όλους όσοι εκ της θέσεως τους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις. Δεσμεύομαι –όπως έχω ήδη πράξει για τη δική μου περιουσιακή κατάσταση- εφόσον εκλεγώ, να ζητήσω από όλα τα μέλη της κυβέρνησης και άλλους αξιωματούχους που θα διορίσω να δημοσιοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, από την πρώτη στιγμή του διορισμού τους και στη συνέχεια, ανά διετία.

5.      Κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη της Κυβέρνησης και τους βουλευτές που θα ρυθμίζει ζητήματα ηθικής συμπεριφοράς, κωλύματα, ασυμβίβαστα, θέματα αποδοχής ή μη δώρων κ.α.

6.      Διαφανής και επιστημονική προκήρυξη θέσεων, αξιολόγηση και στελέχωση των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών.

7.      Εξουσιοδότηση του Γραφείου του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις για καταπολέμηση της διαφθοράς, πλαισιωμένο από νομικούς διεθνούς κύρους και προσόντων. Πρόκειται για εισήγηση της Κίνησης «Ελευθερία» την οποία υιοθετούμε ανεπιφύλακτα.

8.      Βελτίωση και εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου ώστε να συνάδει με διεθνή πρότυπα, δεσμεύσεις της Δημοκρατίας και πρακτικές σε θέματα διαφθοράς.

9.      Πλήρης διαφάνεια στις διαδικασίες κατακύρωσης δημόσιων προμηθειών και δημόσιων έργων με δημοσιοποίηση των όρων, πώς και από ποιους καθορίζονται οι όροι, της αξιολόγησης και των αξιολογητών και τέλος, των αποφάσεων κατακύρωσης μαζί με την σχετική αιτιολόγηση.

10.  Συνεχής συνεργασία και διαβούλευση της κυβέρνησης με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο μέτωπο κατά της διαφθοράς και υπέρ της προώθησης της διαφάνειας.
Η μοιρολατρική λογική ότι η διαφθορά δεν μπορεί να καταπολεμηθεί και ότι θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την ύπαρξη και τη γιγάντωση της, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Αν αναλογιστούμε πόσα θα είναι τα οφέλη στην ποιότητα της δημοκρατίας μας και στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, ποια θα είναι η ώθηση που θα δοθεί στην οικονομία και την κοινωνία από τη σταδιακή εξάλειψη του φαινομένου, τότε θα πειστούμε όλοι και όλες ότι αυτή η μάχη αξίζει να δοθεί και να ενταθεί.
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Προτάσεις του Υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Σταύρου Μαλά για Στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Κυπριακής Οικονομίας και η συμβολή τους στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του Κυπριακού επιχειρείν και της οικονομίας γενικότερα είναι καθοριστική.

Στόχος μας ο άμεσος καθορισμός ενός Σχεδίου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (Σ.Σ.ΜμΕ) 2013 – 2015, που θα στοχεύει στην ενίσχυση της δυναμικής τους με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με την προώθηση της ανταγωνιστικότητας τους τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και στις παγκόσμιες αγορές, με τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας τους. Το σχέδιο θα αξιολογείται σε ετήσια βάση.

Η δική μας ορθολογιστική πρόταση βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

1.Ενίσχυση της ρευστότητας και χρηματοδότησης
2.Δημιουργία Φορέα Υποβοήθησης ΜμΕ
3.Στήριξη, εκσυγχρονισμός, αναβάθμιση του ρόλου των ΜμΕ
4.Εκσυγχρονισμός Νομικού και Θεσμικού Πλαισίου.

Στόχος της πολιτικής μας πρότασης είναι η προώθηση μέτρων και καινοτομιών ώστε πραγματικά να ενισχυθούν οι ΜμΕ. Με αυτό τον τρόπο, αφ’ ενός θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και αφ’ετέρου θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Δράσεις:

Α. Ενίσχυση της ρευστότητας και χρηματοδότησης
1.Δημιουργία εγγυοδοτικού ταμείου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις- Δημιουργία μηχανισμού παροχής εγγυήσεων για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
2.Τροποποίηση διατάξεων που μειώνουν το υπέρμετρο κόστος δανεισμού και περιορίζουν τις υπερβολικές χρεώσεις, για εξασφάλιση πιο εύκολης χρηματοδότησης και δανειοδότησης από τις τράπεζες. Προωθείται σχετική πρόταση νόμου.
3.Εξασφάλιση ρυθμίσεων σε συνεννόηση με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για αναστολή πληρωμών -για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα- των δανειοληπτικών δόσεων.
4.Διασφάλιση χαμηλότοκων δανείων και ελάχιστων κεφαλαίων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
5.Δημιουργία Τράπεζας Δημόσιου χαρακτήρα με κύριο στόχο την παροχή χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις που δεν εξασφαλίζουν χρηματοδότηση από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η υλοποίηση αυτής της πρότασης ακολουθεί το παράδειγμα καλών πρακτικών άλλων χώρων της ΕΕ για τη δημιουργία δημόσιων ιδρυμάτων παροχής πρόσθετης ρευστότητας.

Β. Δημιουργία Φορέα Υποβοήθησης ΜμΕ
Ο Φορέας θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη πρόσβαση των ΜμΕ σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις: 
  • Με άμεση χρηματοδότηση μέσω επιδοτήσεων, ή 
  • Με έμμεση χρηματοδότηση μέσω εθνικών και τοπικών διαμεσολαβητών.
Επιτυγχάνεται η διασφάλιση χαμηλότοκων δανείων και ελάχιστων κεφαλαίων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τοπικές τράπεζες.
Επιπρόσθετα, δημιουργία ειδικού στοχευμένου χρηματοδοτικού σχεδίου, για την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου JEREMIE.
Παράλληλα, ο Φορέας θα έχει την ευθύνη συντονισμού συμμετοχής στα προγράμματα της ΕΕ που αφορούν την Πολιτική Συνοχής 2014 – 2020 για επενδύσεις στην ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Τέτοια προγράμματα είναι τα:
  • PROGRESS, για πιστώσεις σε επιχειρήσεις και άτομα που έχουν χάσει την δουλειά τους και επιθυμούν επιχειρηματική επαναδραστηριοποίηση.
  • HORIZON 2020, που στοχεύει στη στήριξη επιχειρήσεων για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία.
  • COSME, για σύσταση νέας επιχείρησης και βελτίωσης επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
 Ο Φορέας θα διαχειρίζεται και θα διευκολύνει την παροχή χορηγιών σε ΜμΕ, με ταχύτητα και ευελιξία στην μελέτη και έγκριση αιτήσεων. Παράλληλα, θα στοχεύει στην προώθηση των εξαγωγών.

Γ. Στήριξη, εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση του ρόλου των ΜμΕ

1.      Παροχή κινήτρων, μεταξύ αυτών, μερική κάλυψη δαπανών και φορολογικές διευκολύνσεις, για ειδικές επιδόσεις όπως: ανάπτυξη εργασιών στις αγορές του εξωτερικού, εισαγωγή νέων τεχνολογιών, δράσεις και προγράμματα ΕΚΕ, συγχωνεύσεις και στρατηγικές συνεργασίες εταιρειών.

2.      Σχεδιασμός και εφαρμογή ερευνητικού προγράμματος για καταγραφή της επιχειρηματικής συμπεριφοράς, μέσω μόνιμης έρευνας των προβλημάτων, των τάσεων και των επιδόσεων των ΜμΕ.

3.      Ενίσχυση και επέκταση των προγραμμάτων νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας.

4.      Φορολογικά κίνητρα για ενθάρρυνση της επιχειρηματικής έρευνας και καινοτομίας.

5.      Η μετατροπή των ΜΜΕ σε καινοτόμες επιχειρήσεις ταχείας ανάπτυξης μέσω της χρηματοδοτικής πρόσβασης για επένδυση στη καινοτομία με επιπρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ από προγράμματα του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας.

6.      Μετατροπή των ΜμΕ σε καινοτόμες επιχειρήσεις ταχείας ανάπτυξης μέσω της χρηματοδοτικής πρόσβασης για επενδύσεις στην καινοτομία.

7.      Ενθάρρυνση της ανάπτυξης των νεοεισερχόμενων καινοτόμων επιχειρήσεων μέσα από σχέδια κρατικών χορηγιών.

8.      Ενδυνάμωση των διοικητικών δομών, μέσω περιορισμένων γραφειοκρατικών διαδικασιών και προώθηση της μονοθυριδικής πρόσβασης για τις επιχειρήσεις (one stop shop) στα πρότυπα των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη. 

9.      Διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων για εισηγήσεις οργανωτικής αναβάθμισης, διαχείρισης και παροχής μόνιμων συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ΜμΕ, από Συμβούλους Επιχειρήσεων μέσω σχεδίων της ΑνΑΔ ή άλλων εξειδικευμένων φορέων.

10.  Ενθάρρυνση της ηλεκτρονικής μορφής κατάρτισης σε συνδυασμό με συμβουλευτική στήριξη για κατάρτιση στην εργασία (on the Job training).

Δ. Εκσυγχρονισμός Νομικού και Θεσμικού Πλαισίου
1.      Προστασία θεσμών, όπως το ενοικιοστάσιο.
2.      Αποτελεσματικότερη λειτουργία της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), για την πρόληψη ολιγοπωλίων και μονοπωλίων.
3.      Νομικές ρυθμίσεις που αφορούν επαγγελματικές κατηγορίες για αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων.







ΥΓΕΙΑ
A.   Υφιστάμενη κατάσταση
Στην Κύπρο δεν έχουμε ένα εθνικό σύστημα υγείας. Έχουμε ένα σύστημα το οποίο αποτελείται από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας που παρέχονται από το κράτος και προσφέρονται σε ολόκληρο τον πληθυσμό της Κύπρου στη βάση εισοδηματικών ή άλλων κριτηρίων. Το κόστος σήμερα παροχής δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης και της φαρμακευτικής αγωγής, ανέρχεται περίπου στα 500 εκατομμύρια ευρώ και αυτό συμπεριλαμβάνει το κονδύλι αγοράς υπηρεσιών είτε εντός Κύπρου είτε εκτός Κύπρου. Ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός του κράτους ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Παρόλο που οι δικαιούχοι δωρεάν ιατροφαρμακευτικής φροντίδας είναι το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, εντούτοις τόσο οι πολίτες κατηγορίας Β (μερική χρέωση) όσο και οι μη δικαιούχοι πολίτες, χρεώνονται με μειωμένα νοσήλια. Και για τις δύο αυτές τελευταίες κατηγορίες υπάρχει οροφή στην ετήσια χρέωση.
Ο ιδιωτικός τομέας πριν από την οικονομική κρίση απορροφούσε το 58% των ασθενών, από το οποίο το 8% καλυπτόταν από ιδιωτική ασφάλιση, ενώ το 50% χρεωνόταν απευθείας. Το κόστος ασφαλιστικής κάλυψης για εκείνους που είναι ενταγμένοι σε ιατροφαρμακευτικά σχέδια είναι περίπου 12% της ετήσιας τους μισθοδοσίας. Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικής κάλυψης στον τομέα της υγείας.
Η οικονομική κρίση έχει πλήξει τον ιδιωτικό τομέα σε τέτοιο βαθμό που να απειλούνται σήμερα με κλείσιμο ιδιωτικά νοσηλευτήρια και μεμονωμένα ιατρεία.
Η απουσία ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας στο οποίο θα εντάσσονταν δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, ουσιαστικά λειτούργησε και ενάντια στον δημόσιο τομέα, αλλά και ενάντια στον ιδιωτικό τομέα. Ο μεν δημόσιος τομέας καλείται σήμερα να εξυπηρετήσει έναν τεράστιο αριθμό ασθενών θέτοντας σε κίνδυνο την ποιότητα παροχής υπηρεσιών, ο δε ιδιωτικός τομέας αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας.

B.   Οικονομική Κρίση
Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει χιλιάδες ασθενείς στα δημόσια νοσηλευτήρια με αποτέλεσμα αυτά να καλούνται σήμερα να εξυπηρετήσουν το 80% του πληθυσμού.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις μεγάλες λίστες αναμονής σε κάποιες ειδικότητες.
Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, η πολύ σημαντική μείωση του πελατολογίου είχε δραματικές οικονομικές συνέπειες στη βιωσιμότητα ιδιωτικών κέντρων υγείας, ή ακόμα και επιπτώσεις στα έσοδα ιδιωτών γιατρών που έχουν μεμονωμένα ιατρεία.
Η κατάσταση που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα, εάν συνεχιστεί με την υφιστάμενη οικονομική κρίση τα επόμενα δύο χρόνια, σίγουρα θα έχει ως συνέπεια την απώλεια ιατρικών υποδομών, με αποτέλεσμα να υπάρξει έλλειψη τέτοιων υποδομών όταν εφαρμοστεί το Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Γ.   Υποδομές
Δημόσιος τομέας

Ο δημόσιος τομέας διαθέτει περίπου 800 γιατρούς και γύρω στις 1340 κλίνες σε έξι μεγάλα επαρχιακά νοσοκομεία. Στο δημόσιο τομέα παρέχονται όλες οι εξειδικευμένες εξετάσεις, είτε σε κλινικές αναφοράς είτε σε νοσοκομεία αναφοράς όπως το Μακάρειο Νοσοκομείο. Στην ύπαιθρο και τις πόλεις λειτουργούν Κέντρα Υγείας τα οποία παρέχουν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα. Εξαίρεση αποτελεί η επαρχία Πάφου, όπου η πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα παρέχεται στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.

Ιδιωτικός τομέας
Στον ιδιωτικό τομέα δραστηριοποιούνται πέραν των δυόμιση χιλιάδων γιατρών, οι οποίοι είτε έχουν μεμονωμένα ιατρεία είτε εργάζονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Συνολικά ο ιδιωτικός τομέας διαθέτει περίπου 1300 νοσοκομειακές κλίνες.

Δ.   Εθνικές δαπάνες υγείας
Από τις εκτιμήσεις αναλογιστικής μελέτης που έγινε στο παρελθόν, ο ιδιωτικός τομέας εισπράττει περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ από τους πολίτες, ενώ ο δημόσιος τομέας ξοδεύει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Στις δαπάνες αυτές συμπεριλαμβάνεται και το ολικό κόστος των φαρμάκων, το οποίο ανέρχεται σε 252 εκατομμύρια ευρώ, που επιμερίζεται σε 110 εκατομμύρια δαπάνες του δημοσίου και 142 εκατομμύρια δαπάνες του ιδιωτικού τομέα.

Ε.   Εισηγήσεις
Η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, όπως αυτό σχεδιάστηκε από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, είναι ο οικονομικότερος τρόπος αξιοποίησης και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Για να γίνει αυτό κατορθωτό θα πρέπει το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης να μειωθεί. Στην Κύπρο, λόγω ανύπαρκτου προγραμματισμού, οδηγηθήκαμε σε υπερπροσφορά υποδομών με τεχνητή αύξηση της ζήτησης, με συνεπακόλουθο την αύξηση των εθνικών δαπανών υγείας. Η οικονομική κρίση αποτελεί και μια καλή ευκαιρία για υλοποίηση του ΓΕΣΥ με μειωμένο κόστος. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2012, θα πρέπει να υλοποιηθούν.

Εισηγήσεις πριν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ
1.        Ενοποίηση της παροχής όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων και μεταφορά όλων των φαρμάκων εκτός των δημόσιων νοσηλευτηρίων, και παροχή τους από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Αυτό θα οδηγήσει σε αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και επίσης θα δώσει τη δυνατότητα περαιτέρω μείωσης της τιμής των φαρμάκων, λόγω της αύξησης του κύκλου εργασιών των φαρμακείων.
2.      Ανάπτυξη κλινικών πρωτοκόλλων και εφαρμογή ιατρικών ελέγχων.
3.      Συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για συγκεκριμένες ειδικότητες.
4.      Αναθεώρηση των χρεώσεων στα δημόσια νοσηλευτήρια.
5.      Μείωση του κόστους αποστολής ασθενών στο εξωτερικό και αύξηση της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο.
6.      Προώθηση του ιατρικού τουρισμού και της δημιουργίας συνεργειών στον ιδιωτικό τομέα και προώθηση της προσέλκυσης επενδύσεων για εξειδικευμένες μονάδες υγείας (health farms) σε αγροτικές περιοχές, από ξένους επενδυτές.
7.      Συνεργασία με Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο για αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων μέσω παροχής μειωμένων νοσηλίων.
8.      Δημιουργία Επιμελητηρίου Προώθησης του Ιατρικού Τουρισμού στην Κύπρο και Προσέλκυσης ασθενών από τις γύρω περιοχές, ειδικά από την περιοχή των Αραβικών Εμιράτων.
9.      Ανεξαρτητοποίηση των φαρμακευτικών υπηρεσιών και μετατροπή τους σε Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, που να έχει τη δυνατότητα να αδειοδοτεί φάρμακα, έτσι ώστε να προσελκύονται φαρμακευτικές βιομηχανίες και να παράγουν φάρμακα στην Κύπρο.
10.  Υλοποίηση της δομής κλινικών σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια για να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών και να μπορούν τα νοσηλευτήρια και τα κέντρα υγείας να λειτουργούν και τα απογεύματα.
11.  Εφαρμογή του συστήματος DRG, στα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία και πλήρης μηχανογράφηση στα πρώτα.
12.  Υλοποίηση προγράμματος υποδομών όπως έχει προγραμματιστεί για την περίοδο 2012-2016, δηλαδή: 
  • την επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, 
  • τη δημιουργία δύο ακτινοθεραπευτικών μονάδων, 
  • τη δημιουργία καρδιοχειρουργικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, 
  • την επέκταση της μονάδας αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, 
  • τη δημιουργία μονάδας αυξημένης φροντίδας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, 
  • τη δημιουργία παιδορευματολογικής, παιδοκαρδιολογικής και παιδοηπατολογικής κλινικής στο Μακάρειο Νοσοκομείο, 
  • τη δημιουργία θαλάμου χρόνιων ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, 
  • τη δημιουργία Κέντρων Υγείας στη Γεροσκήπου και τη Δυτική Πάφο, και 
  • τη δημιουργία περιφερειακών σταθμών ασθενοφόρων πέραν των τεσσάρων που έχουν ήδη υλοποιηθεί.
13.  Δημιουργία ανεξάρτητης Σχολιατρικής Υπηρεσίας με συνεργασία κυβερνητικών και ιδιωτών γιατρών, η οποία θα επεκτείνει τις υπηρεσίες της και σε θέματα διατροφής και υγιεινής σε όλα τα σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά). Το κόστος μπορεί να καλυφθεί με χρέωση περί τα 30 ευρώ ετησίως για κάθε μαθητή. Στην υπηρεσία αυτή θα ενταχθούν γενικοί ιατροί, παιδίατροι, καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί και επισκέπτριες υγείας.
14.  Συμπλεγματοποίηση δημόσιων νοσηλευτηρίων στη βάση τεσσάρων συμπλεγμάτων και πλήρης αυτοδιοίκησή τους με ξεχωριστό προϋπολογισμό για κάθε σύμπλεγμα.
15.  Κατάργηση του καταλόγου πρόσληψης ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού και εισαγωγή κριτηρίων έτσι ώστε να γίνεται καλύτερη αξιολόγηση. Κατάργηση της μονιμότητας των νεοεισερχόμενων στο δημόσιο και καθιέρωση πενταετών συμβολαίων.

Εφαρμογή Γενικού Σχεδίου Υγείας

Το Γενικό Σχέδιο Υγείας θα προωθηθεί και θα εφαρμοστεί, όπως έχει αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2012 και θα βασίζεται στα εξής:

1.      Πλήρης αξιοποίηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων ως η ραχοκοκαλιά του ΓΕΣΥ.
2.      Το κράτος δεν θα καταβάλλει περισσότερες δαπάνες απ’ ό,τι καταβάλλει τώρα.
3.      Εφαρμογή του λογισμικού συστήματος διαχείρισης του ΓΕΣΥ με τη μέθοδο ΒΟΤ κατά 100%.
4.      Ενιαιοποίηση του τομέα προσφορών έτσι ώστε όλες οι προσφορές και όλες οι αγορές να γίνονται κεντρικά.
5.      Ο προϋπολογισμός του ΓΕΣΥ δεν πρέπει να ξεφεύγει τα 850 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση από το νόμο του 2001.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εφαρμογή Γενικού Σχεδίου Υγείας
2. Το κράτος δεν θα καταβάλλει περισσότερες δαπάνες απ’ ότι καταβάλλει τώρα.
5. Ο προϋπολογισμός του ΓΕΣΥ δεν πρέπει να ξεφεύγει τα 850 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση από το νόμο του 2001.


Σολιάτη θα δίνεις πέραν του 20% των απολαβών σου σε κοινωνικές ασφαλίσεις και για το σχέδιο υγείας για να το καρπούνται οι τουρκοκύπριοι και οι μουλλάες.
Αν αρρωστήσεις μετά τον Ιούλη τότε θα πρέπει να πληρώσεις στο ακέραιο την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σου σύμφωνα με το πλάνο του Μαλά-κα.

Σολιάτης είπε...

Ο στόχος των εκπρόσωπων της πλουτοκρατίας είναι η ιδιωτικοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς επίσης η ασφάλιση και στα θέματα της υγείας να γίνεται στις ασφαλιστικές εταιρίες. Αν νομίζεις πως οι εταιρίες θα νοιάζονται για το καλό του κόσμου και όχι για τα οικονομικά τους συμφέροντα ψήφισε τους.
Κατάλαβε επιτέλους πως οι τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της κυπριακής δημοκρατίας, συνταγματικά κατοχυρωμένοι και πως αυτοί που αποκαλείς μουλλάες εκτός του ότι είναι και αυτοί άνθρωποι, έχουν δικαίωμα στη ζωή και στην υγεία, δικαιώματα που τους τα παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας είμαστε μέλος και ακολουθούμε τις νομοθεσίες της.

arxiepiskopos είπε...

Φίλε Σολιάτη τον όρο «πλουτοκρατία» τον βρίσκω κάπως αδόκιμο γιατί πολλά μέλη και ηγετικά στελέχη του ΑΚΕΛ έχουν πλούσια τα ελέη τους.
Το κεφάλαιο φυσικά και τα θέλει όλα δικά του. Είναι φαίνεται και ο Καταστρόφιας με το μέρος τους. Για 5 χρόνια στην προεδρία δαπανούσε σχεδόν 7 εκατομμύρια το χρόνο για το ΓΕΣΥ που ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Το μόνο που εξυπηρετούσε ως σήμερα ήταν το κεφάλαιο και αυτούς που τα έπαιρναν μέσω του ΓΕΣΥ, είτε ως υπάλληλοι είτε ως συνεργάτες. Και ο Βάσος Σιαρλή ήταν ένας από αυτούς που τα πήρε χοντρά χωρίς να προσφέρει κάτι για το ΓΕΣΥ.
Όσο για τους τουρκοκύπριους και τους μουλλάες το κράτος δεν έχει καμιά υποχρέωση απέναντι τους.
Οι τουρκοκύπριοι δε μπορούν να χρησιμοποιούν την κυπριακή υπηκοότητα κατά το δοκούν. Αυτοί που προσφέρουν, ναι να παίρνουν όλα όσα δικαιούνται.
Και τέλος οι μουλλάες είναι παράσιτα της κοινωνίας όπως είσαστε κι εσείς οι δήθεν κομμουνιστές.

Φίλε Σολιάτη υπάρχουν πέραν των 700 φοιτητών που διέκοψαν τις σπουδές τους λόγω οικονομικών δυσκολιών.
Από την 1η τάξη του δημοτικού μέχρι την 3η γυμνασίου υπάρχουν πέραν των 3000 πραγματικά απόρων μαθητών.
Οι κύπριοι άνεργοι ξεπερνούν τις 40 000.
Εδώ που μας οδήγησε ο Χριστόφιας με το ΑΚΕΛ, δεν υπάρχει χώρος και χρόνος συμπόνιας για τα ξένα προς την Κύπρο στοιχεία η για τους κύπριους που ποτέ δεν πρόσφεραν για τον τόπο.
Αν εσείς του ΑΚΕΛ θέλετε να βοηθάτε τους τουρκοκύπριους και τους μουλλάες , εμεις δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Όχι όμως να τους δίνεται απλόχερα τα πάντα με ξένο κώλο η από τα δικά μας λεφτά . Αν είσαστε μάγκες, Δώστε τους από τα δικά σας λεφτά και από τη δική σας περιουσία.

Ανώνυμος είπε...

Α! και πού ΄σαι φίλε μου.
Η ακοινώνητη υπουργός Σ. Χαραλάμπους δε θα κόψει το 9% από τα επιδόματα των αναπήρων και των τυφλών. Τους την χάρισε. Αντί γι αυτού όμως θα τους πετσοκόψεις τις χορηγίες για διακοπές και για την αγορά αναπηρικού οχήματος.
Τελικά αυτό το κράτος πρόνοιας και κράτος δικαίου του πλέον άχρηστου προέδρου, έκανε τους ανάπηρους πολίτες 4ης και 5ης κατηγορίας.

Χαμένος Χρόνος είπε...

Οι τουρκοκύπριοι που βοηθούνται έχουν ταυτότητα της κυπριακής δημοκρατίας και συνειφέρουν στο ταμείο κοινωνικών ασφαλήσεων. Βοηθήματα παίρνουν εκείνοι που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για τις φασιστικές αντιλήψεις για τους αλλοδαπούς και τους κομμουνιστές δεν είμαι ειδικός να τις θεραπεύσω.
Η μη αποκοπή του επιδόματος βαριάς κινητικής αναπηρίας και της χορηγίας για τυφλούς και μείωση του ποσού για τη επιχορήγηση στο φόρο του αυτοκινήτου, καθώς και αποκοπή του κονδηλιού για τις επιχορηγημένες διακοπές, είναι προτάσεις των αρμοδίων αναπηρικών οργανώσεων.

Ανώνυμος είπε...

για το ΓΕΣΥ δεν υπάρχει σχόλιο χαμένε χρόνε?
Μόνο 5 χρόνια στην εξουσία πήρε του Χαμένου για να μας πάρει πίσω 5 αιώνες!!!!

Δεν ξέρω αν οι οργανώσεις αναπήρων ζήτησαν να μειωθούν άλλα ωφελήματα τους (πράμα δύσκολο ) αντί για μείωση των επιδομάτων τους.
Σίγουρα είναι λάθος η όποια αποκοπή βοηθήματος προς τους ανάπηρους. Σίγουρα θα υπήρχαν άλλοι τρόποι να εξοικονομηθούν αυτά τα 2 εκατομμύρια που στερεί το κράτος από τους ανάπηρους.

Σολιάτης είπε...

Συμφωνώ πως υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση για το γενικό σχέδιο υγείας, αφού συζητείται εδώ και 20 περίπου χρόνια. Πιστεύω όμως πως η μεγάλη καθυστέρηση οφείλεται σε αντικρουόμενα συμφέροντα και στο ότι οργανωμένες καταστάσεις δεν θέλουν την εφαρμογή του. Η κυβέρνηση αυτή το προώθησε αρκετά όμως η καπιταλιστική παγκόσμια κρίση το έβαλε ξανά στο ψυγείο.
Συμφωνώ επίσης πως ούτε τα θέματα υγείας, ούτε οι ανάπηροι, ούτε άλλες ευάλωτες ομάδες, ούτε και τα χαμηλά οικονομικά στρώματα του λαού, πρέπει να είναι τα θύματα της οικονομικής κρίσης και να ζητείται απ’ αυτές τις ομάδες να πληρώσουν τα σπασμένα. Όμως οι τοκογλύφοι πάντα ήταν αδίσταχτοι. Έτσι και τώρα η τρόικα αφού είναι μηχανισμός του κεφαλαιοκρατικού (καπιταλιστικού) συστήματος, προστατεύει το κεφάλαιο και ζητεί να κοπούν κοινωνικές παροχές, για μένα είναι ανεξήγητο και αδικαιολόγητο. Τα χρήματα που επιδιώκεται να αποκοπούν από τις παροχές που δίνονται στους ανάπηρους θα μπορούσαν να εισπραχθούν από τους φόρους στα πούρα (€1500000) περίπου, πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ και καταψηφίστηκε από τα άλλα κόμματα.
Στην πρόταση για αποκοπή 9% από επιδόματα και χορηγίες προς άτομα με διάφορες αναπηρίες, έγινε αντιπρόταση για μείωση του ποσού το οποίο δίνετε για πληρωμή του φόρου μέχρι 9000 και αποκοπή των επιχορηγημένων διακοπών, κάτι που έγινε δεχτό. Ή καλύτερα έγινε αποδεχτή η εναλλακτική πρόταση.