Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015

Σαν να τζαι είδαν εξωγήινον


Σαν να τζαι είδαν εξωγήινων.

Σαν να τζαι πρώτη φορά εθωρούσαν τυφλόν άτομο!

Εσυμμετύχεν στην παρέλαση! Που είναι το παράξενο; Είναι και πρώτος στα μαθήματα! Γιατί όχι; Οι τυφλοί διαθέτουν μυαλό! Μπορούν να σκέφτονται και να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα τους έστω και αν η πολιτεία δεν τους παρέχει ίσες ευκαιρίες και τα μέσα για ν’ αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες.

Κυρίες και κύριοι δημοσιογράφοι αντί να κάμνετε τόσον παναΫρι, πρώτα θα έπρεπε να μη δείχνετε τόσην άγνοια και μετά θα έπρεπε να προβάλετε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί παρ’ όλη την θέληση τους και τις κατακτήσεις τους με τις δικές τους προσπάθειες.

Υπάρχει ένας κατάλογος στην δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία, στον οποίο εντάσσονται οι ανάπηροι μετά από έγκριση, αφού ακολουθηθεί μια διαδικασία. Τα άτομα αυτά έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις τηρουμένου βέβαια του 10% που προβλέπεται από την νομοθεσία.

Τον τελευταίο καιρό πολλά άτομα με οπτική αναπηρία απορρίφτηκαν από την δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία ως ακατάλληλα για να εξασκήσουν το επάγγελμα και ο λόγος ήταν η αναπηρία τους, αν και στην επιστολή δεν αναγραφόταν καμιά εξήγηση. Μερικές υποθέσεις πήγαν στο δικαστήριο, κερδήθηκαν και η ΔΕΥ έκανε έφεση και αφού κερδήθηκαν από τους παραπονούμενους οι υποθέσεις ακόμα περιμένουν να εργαστούν.

Να  πούμε για τα εμπόδια στη πρόσβαση στο δομημένο περιβάλλον; Να πούμε για τις δυσκολίες στη διακίνηση και τις δημόσιες συγκοινωνίες; Να πούμε για τους συνανθρώπους μας που πανηγυρίζουν για τις επιτυχίες των τυφλών αλλά τους στερούν το δικαίωμα να περπατούν αφού βάζουν αυτοκίνητα, δέντρα και ότι άλλο τους έρτει μέχρι και απλώστρες στα πεζοδρόμια και άλλους χώρους κοινής χρήσης;

Η άγνοια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, άντε να βγείτε από αυτήν πρώτα.

2 σχόλια:

Anef_Oriwn είπε...

Φίλε Σολιάτη,

Ο τρόπος που προβλήθηκε από τα (αστικά) Μέσα Ενημέρωσης η ιστορία με τον τυφλό μαθητή [λόγου χάριν η υπερπροβολή της συμμετοχής του σε μια παρέλαση, ενώ μέχρι τώρα παραγνώριζαν το γεγονός ότι είναι άριστος μαθητής], αναδεικνύει την εμπεδωμένη στη κυπριακή κοινωνία αντίληψη ότι ένα άτομο με αναπηρίες δεν μπορεί να πετύχει και πολλά πράματα στη ζωή του...

Σολιάτης είπε...

γι' αυτό φίλε μιλώ για άγνοια. Αν αυτοί που παριστάνουν τους δημοσιογράφους (κύρια οι χαζοχαρούμενες τηλεπαρουσιάστριες) ήθελαν να αναδείξουν το θέμα, θα έπρεπε πρώτα να ενημερωθούν. Και δεν νομίζω πως το γεγονός πως ένας τυφλός συμμετείχε στην παρέλαση θα έπρεπε να προκαλεί τόση εντύπωση και πανηγύρια. Όταν κοπέλλα μορφωμένη πουεργάζεται σε μεγάλο οργανισμό διερωτήθηκε πως διαβάζουν οι τυφλοί, καταλαβαίνεις πόση άγνοια υπάρχει.