Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015

Δε χρειαζόμαστε προστάτες$€Σταύρος Λεωνίδου:
Κύριοι και κυρίες που θέλετε να παρουσιάζεστε ως φιλάνθρωποι και ευεργέτες των τυφλών ή και άλλων ανάπηρων, που μπορεί να μην κουβεντιάσατε ή και να μην συναντήσετε ποτέ ένα τέτοιο άτομο και όμως αποφασίζετε ποιες είναι οι ανάγκες και τα προβλήματα τους και με επαιτείες και πρόκληση οίκτου, μαζεύετε χρήματα,  για να δώσετε μερικά ευρώ στον καθένα που εσείς κρίνετε, καταπατώντας έτσι την αξιοπρέπεια του για να ανεβεί όπως εσείς νομίζετε το κύρος σας στην κοινωνία.
Πρέπει επιτέλους να καταλάβετε πως οι τυφλοί έχουν αρκετή νοημοσύνη ώστε να γνωρίζουν ποιες είναι οι ανάγκες, τα προβλήματα, οι συνθήκες που τους καθιστούν σε μειονεκτική θέση στην κοινωνία. Έχουν την νοημοσύνη και τις ικανότητες, ώστε να καταλαβαίνουν πιο καλά από κάθε άλλο τι χρειάζονται και τι όχι. Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνει για το σύνολο των τυφλών της Κύπρου και γνωρίζουν  πως ν’ αγωνιστούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα και τα ωφελήματα, για να μπορέσουν ενταγμένοι στο κοινωνικό σύνολο, να έχουν ένα καλό βιοτικό επίπεδο.
Έχουν την οργάνωση τους την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών (ΠΟΤ) που εδώ και 35 χρόνια με την δραστηριότητα και τους αγώνες της, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των μελών της και τον σεβασμό της κοινωνίας.

Δεν χρειαζόμαστε προστάτες, χρειαζόμαστε συνοδοιπόρους εθελοντές, , οι οποίοι θα μας βλέπουν ως ισότιμους πολίτες και θ’ αγωνιστούν μαζί μας για την επίτευξη των στόχων που οι ίδιοι οι τυφλοί έχουν θέση, ώστε οι τυφλοί της Κύπρου να ζουν με αξιοπρέπεια και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άλλους (αρτιμελείς) πολίτες της κοινωνίας.

Η  νοοτροπία που σήμερα κυριαρχεί στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ευημερίας Τυφλών (ΠΣΕΤ), είναι  να αποφασίζουν για τους τυφλούς, σε μια σχέση προστάτη προστατευόμενου, σε ένα πλαίσιο που να τους καθιστά κοινωνικά (ανώτερους ως φιλάνθρωπους κάτι που οι ίδιοι νομίζουν πως τους δίνει κύρος.

Θεωρώ πως δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για την ύπαρξη από μέρους των βλεπόντων φιλάνθρωπων, συνδέσμου για την ευημερία των τυφλών, διότι οι τυφλοί έχουν την δική τους οργάνωση για να αποφασίζουν για τα θέματα τα οποία τους αφορούν. Αυτό που κάποτε ήταν αναγκαίο, σήμερα είναι ξεπερασμένο
Οι άνθρωποι που πραγματικά ενδιαφέρονται για την ευημερία των τυφλών και δεν κινούνται από όποια ιδιοτελή κίνητρα, μπορούν αν θέλουν να ενταχτούν στην Παγκύπρια οργάνωση τυφλών και μαζί με τους τυφλούς να αγωνιστούν για την επίτευξη των στόχων της οργάνωσης των ίδιων των τυφλών.


Δημοσιεύτηκε στη Γνώμη Παρασκευή 9 Οκτώβρη 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: