Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

πως πολιτεύονται;

Η Κύπρος έχει προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης. Στο οποίο την εκτελεστική εξουσία ασκεί ο πρόεδρος και η βουλή ασκεί έλεγχο και νομοθετεί. Δεν έχουμε κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης για να ασκεί εκτελεστική εξουσία η βουλή. (Γι’ αυτό και ο όρος αξιωματική αντιπολίτευση δεν ισχύει για την περίπτωση μας, άλλα όπως και σε πολλά άλλα σε κάποιους αρέσουν οι εντυπώσεις.)
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του δημοκρατικού; Συναγερμού, Χρ. Πουργουρίδης και μέλος της ΕΟΚΑ Β όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, πρωτοστάτησε στο να συνεργαστούν τα κόμματα ΔηΣυ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, για να περάσουν ψήφισμα στη βουλή, σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσουν τον πρόεδρο να υποβάλει αίτηση ένταξης στον συνεταιρισμό για την ειρήνη. Όταν άκουσε ότι ο πρόεδρος θα ασκήσει το δικαίωμα του για αρνησικυρία, είπε ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο μη ψήφισης των προϋπολογισμών (κάτι που έκαναν) αλλά και μα μην ψηφίζουν νομοσχέδια σε μια προσπάθεια εξαναγκασμού της κυβέρνησης να ακολουθεί την δική τους πολιτική ή να εξαναγκαστεί σε παραίτηση. Μάλιστα αυτή είναι η αντίληψη τους περί δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος εκλέγεται από το λαό και οφείλει να εφαρμόζει το πρόγραμμα που υποσχέθηκε στο λαό να εφαρμόσει και ν’ ακολουθεί τις θέσεις τις οποίες ο κόσμος γνωρίζει ότι έχει και για τις οποίες τον ψήφισε.
Αφού θεωρούν ότι έχουν σωστές απόψεις γιατί δεν λένε την αλήθεια και να τεκμηριώσουν αυτές τις απόψεις πάνω στα πραγματικά δεδομένα.  Κάποτε μας έλεγαν ότι είμαστε υποχρεωμένοι από την Ευρωπαϊκή ένωση να ιδιωτικοποιήσουμε τους ημικρατικούς οργανισμούς, τελικά εξαναγκάστηκαν να παραδεχτούν την αλήθεια ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η φιλελευθεροποίηση της αγοράς, δηλαδή να έχουν και άλλοι το δικαίωμα να δημιουργήσουν παρόμοιους οργανισμούς.
Μας έλεγαν για κάμποσο καιρό ότι ο συνεταιρισμός για την ειρήνη είναι θεσμός της Ευρωπαϊκής ένωσης και δεν γίνεται να μη συμμετέχουμε. Τελικά αναγκάζονται να παραδεχτούν εκτός από τον Ομήρου που ζει στον κόσμο του ότι είναι πρόγραμμα του ΝΑΤΟ.
Με παρόμοιο τρόπο προσπαθούν να περάσουν τις θέσεις τους κύρια ο συναγερμός αλλά και άλλοι και στα θέματα της οικονομίας, της μετανάστευσης και δυστυχώς στο κυπριακό.
Αν αυτός είναι ο τρόπος να περνούν  τις θέσεις τους λυπούμαι αλλά αυτό είναι εξαπάτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: