Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Εκλογές- αποχή;

Έγιναν αγώνες, άνθρωποι  υποβλήθηκαν σε στερήσεις, φυλακίσεις, έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους, ακόμα σ’ ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, εξακολουθούν ν’ αγωνίζονται, για τη δημοκρατία και το κύριο της συστατικό το δικαίωμα της ψήφου.
Είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωση μας απέναντι στην κοινωνία που ζούμε να επιλέγουμε αυτούς που θα χειρίζονται τις τύχες μας. Διότι αυτοί που νομοθετούν ή διοικούν, ασχολούνται με θέματα τα οποία αφορούν τη ζωή μας.
Αυτοί που για διάφορους λόγους, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, νιώθουν απογοητευμένοι από την πολιτική ζωή, βρίσκουν εύκολη λύση τοποθετώντας τους όλους σ’ ένα καζάνι και λένε όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουν, γιατί να πάω να ψηφίσω αφού όλοι το ίδιο είναι.
Τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά. Υπάρχουν οι πολιτικοί και οι πολιτικάντηδες, γνώστες από πολιτική και αυτοί που βρέθηκαν εκεί τυχαία. Υπάρχουν οι φιλόδοξοι, οι συμφεροντολόγοι, όμως υπάρχουν κι’ αυτοί που ενδιαφέρονται για τα κοινά και προσπαθούν για το καλό της κοινωνίας και την πρόοδο της.
Το χρέος μας λοιπόν ποιο είναι; Να επιβραβεύσουμε τους τίμιους και εργατικούς, αυτούς που έχουν τα προσόντα και τα αξιοποιούν και να τιμωρήσουμε αυτούς που μας κοροϊδεύουν, προσπαθούν να εξυπηρετήσουν το προσωπικό τους συμφέρον, να ικανοποιήσουν τη λόξα τους για δημόσιαπροβολή και να δείξουν πως κάποιοι είναι και τους αρέσει να το παίζουν παράγοντες.
Η αποχή τη σημαίνει; Μπορούμε να το ερμηνεύσουμε ο καθένας όπως θέλει. Μπορεί να είναι διαμαρτυρία, μπορεί να είναι έκφραση απογοήτευσης, μπορεί να πούμε πως αυτοί που δεν πήγαν να ψηφίσουν βαρέθηκαν να πάνε στην κάλπη.
Τελικά η αποχή ποιόν βοηθά; Στην ουσία δεν τιμωρούν κανένα, διότι κάποιοι άλλοι θα πάν να ψηφίσουν και θα ψηφίσουν αυτούς που θέλουν, κι έτσι αυτοί που απέχουν θα αφήσουν σε άλλους να κάνουν την επιλογή αυτών που θα χειρίζονται τα θέματα που μας αφορούν, επηρεάζουν τη ζωή μας. Τους δίνουμε το δικαίωμα να αποφασίζουν εκ μέρους μας.
Με την αποχή επιτυγχάνεται το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκεται. Πρέπει λοιπόν να δρούμε θετικά ψηφίζοντας αυτούς που πραγματικά εργάζονται για το καλό της κοινωνίας και του λαού.
Πριν αποφασίσουμε τι θα ψηφίσουμε είναι σημαντικό να ενημερωθούμε σωστά, και όσο γίνεται καλύτερα για τις θέσεις των κομμάτων και το ποιόν των υποψηφίων, των εκφραστών αυτών των θέσεων.
Καλός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: